Info@razdar.com
شماره مقالات667
پس مناسب با لاتشتروا بآیاتی است كه هر كسی كه امر دین را وسیلۀ مال دنیا یا ریاست دنیا یا لذات دنیا قرار دهد ،چنان است كه حق را به باطل پوشانیده یعنی اصل مطلب حق است . اما این شخص چون مقصود باطل از آن حق در نظر دارد چنان است كه حق را به لباس باطل درآورده و معرفی نموده انبیا و اولیا و رؤسای برحق را مانند خودش و یا آن كه مقصود باطل او را تشبیه به اندام كنیم و فعل حق او را تشبیه به لباس یعنی مقصود باطل را كه دارید به لباس حق درمیاورید.
و لفظ تكتموا عطف است بر تلبسوا كه لای ناهیه هم بر آن داخل می شود یعنی كتمان مكنید و پنهان مسازید حق را در ضمن باطل خودتان یا باطل خودتان را در ضمن حق با آن كه می دانید حق بودن مطلب را و باطل بودن مقصود خودتان را و جملۀ وانتم تعلمون حال است یا ازضمیر تكتموا است یا از ضمیر تلبسوا یا از هر دو و غرض از این حال تأكید نهی لاتلبسوا و تكتموا است نه تقیید نهی به صورت علم داشتن یا آن كه تقیید باشد به ادعای تحقق ثبوت علم دائماً كه نهی نیز دوام پیدا كند و مراد از تعلمون یا علم فطری است كه گفتیم مراد از حق معلومات فطریه است و یا علم حسی است كه از قراین حالیه حقیقت قرآن منزل معلوم آن ها شده و یا خصوص علم به قبح تلبیس حق ،باطل و كتمان حق است .
و حاصل این آیه اشاره به خلوص نیت و تصحیح ضمیر در عمل به ویژه اساس حق كه به لباس باطل حیف است درآید پس دنبالش تصحیح عمل ذكر شده با آن كه مكرر همین عمل ها سابقاً و لاحقاً ذكر شده و خواهد شد و غرض در هر موردی مناسب آن مورد است و از قبح تكرار خارج است .
آیه 43 – وأقیموا الصّلاة وآتوا الزّكاة و اركعوا مع الرّاكعین.
به پا دارید نماز را و بدهید زكات را بی آن كه غرض باطلی از آن ها داشته باشید خالصاً محض خود شكستن و انداختن خود خم شوید با ركوع كنندگان حقیقی .
تفسیر کیوان جلد یک
عباس کیوان قزوینی