Info@razdar.com
شماره مقالات639
علمای رمل هنگام قرعه زدن حمد را می خوانند تا اهدنا الصراط المستقیم به این قصد كه مدلول خانه های شانزده گانه چون صدق است ،صراط مستقیم است و استفاده از مدلول چهارده ،خانۀ قرعه ،مشروط به آن است كه خانۀ پانزدهم قرعه كه قاضی و حاكم قرعه است جماعت و طریق نیابد ،والا همۀ مدلول ها از اعتبار می افتند و اطمینان به آن ها و حكم از آن ها نتوان نمود و صراط آن قرعه معوج خواهد شد. پس صراط مستقیم بودن قرعه به نیامدن شكل جماعت یا طریق است در خانۀ قاضی (پانزدهم). و حسن اتفاق آن كه الصراط المستقیم چهارده حرف است به عدد خانه های قرعه كه مدلول آن ها حجت است و راه حكم و علم است ،اما خانۀ پانزدهم جز قضاوت مدلولی ندارد ،یعنی یا منع از دلالت بیوت می كند به مدالیل قانونی خودشان و آن وقتی است كه جماعت باشد یا طریق و یا اجازۀ دلالت می دهد به خانه ها و اجازۀ استفاده به صاحب قرعه و آن وقتی است كه غیر این دو باشد . پس مراد شخص رمال از اهدنا آن است كه لاتجعل قاضِیَنا جماعةً ولا طریقاً زیرا آن ها قرعه را خنثی یعنی غیر ولود (نازا) می كنند و راه علم را مسدود و ظن هم در رمل و در هیچ جا مفید نیست .
بيان سوم : درمفهوم اهدنا كه ضد منطوقش است
جمله اهدنا دو مفهوم مخالف دارد كه هر دو مهروب عنه و ضدّ مطلوبند:
اول : ضلالت و آن هم یا از طریق است و آن كفر است . و یا در طریق است آن فسق است و می توان غضب را اشاره به كفر دانست و ضلال را به فسق و نعمت را به ایمان كه هدایت مطلوبه است .
دوم : اعوجاج صراط و آن یا به یمین است كه افراط باشد یا به یسار كه تفریط باشد و مصداق اعوجاج صد و هشتاد صورت است كه گذشت در صفحۀ 45 و در اصطلاح اسلام صراطی لازم الاعتقاد هست درقیامت (باطن امر)و آن جسری[3] است نصب شده روی دریای آتش جهنم و وصل است به بهشت و گذشتن از آن جسر مستلزم دخول بهشت است كه تمام نعمت است و دخول بهشت هم مشروط به آن است در هر دینی گفته شده كه محال است دخول بهشت بی عبور ازجسر و اگر هیچ نتواند بگذرد و بیفتد به دوزخ و بماند در آنجا مغضوب است و اگر پس از لغزش ها و افتادن ها آخر بگذرد ،ضال است و می توان در اینجا همین معنی اصطلاحی صراط قصد شود ،گر چه ظاهر معنی لغوی است ،زیرا نزول فاتحه پیش از انعقاد اصطلاح بوده .
——————————————————
[3] . جسر = پل
تفسير كيوان
عباس کیوان قزوینی