Info@razdar.com
شماره مقاله743
در كتاب مجمع البحرين تصنيف شاهزاده دارا شكوه كه توسط محمد محفوظ الحق از زبان انگليسى ترجمه و تفسير شده، در صفحه 88 در باب روح چنين نوشته است:
روح دو قسم است يكى روح و ديگر ابوالارواح كه به زبان فقراى هند اين دو روح را آتما و پروآتما گويند چون ذات بحت، مُتَعَيِّن و مقيد گردد چه به لطافت و چه به ثقافت به جهت مجرد بودن در مرتبه لطافت او را روح و آتما گويند.
در مرتبه ثقافت جسد و سرير گويند و ذاتى كه متعين به ازل گشت روح اعظم باشد كه با ذات مجمع الصفات، مرتبه احديت دارد و ذاتى او جميع در آن مندرجاند، آن را پروآتما و ابوالارواح گويند مثل آب، موج آب به منزله بدن و روح و سرير و آتما است و مجموعه امواج از روى كليت به ابوالارواح و پرو آتما ماند و آبِ صرف به منزله حضرت وجود است.
[اما اين ناچيز گويد در باب وحدت وجود تشبيه به اقيانوس كنند كه توجه آبها و قطرات به خود، حركت و موج ايجاد كند و حباب پديدار شود. شكل حباب، خلقت است كه نه آب است و نه خارج از آن، به طُفيلِ وجود آب، حباب آشكار شود، نه آب كم شود و نه زياد شود. شكل حباب، عالَم هستى است كه متشأن به آب است و شكل حباب نسبت به آب، نمود بى بود است. و بود مطلق آب مىباشد چون عكس انسان در آئينه كه نمودى از جسم انسانى است و اگر عكس در آينه را هيچ چيز گوييم نيست به خطا رفتهايم زيرا شكلى مشاهده مىشود، اگر گوييم هست چون از آئينه دور شويم ديگر بود ندارد لذا گوييم نمودِ بىبود است: چ].
کتاب اسپری تیسم
نورالدین چهاردهی