Info@razdar.com
شماره مقالات 598
در اين مقاله عناوين ذيل را خواهيد خواند :
نخست مطلق دين
سرمايه همه تعليمات
سه سرمايه
دين سه درجه دارد
دين موقّت ابتدايى
وجدان مكتسبى
در امور اضافيه و در عشق
عنوان دوم از جلد سيم كيواننامه
در تعليمات راجعه به دين و آن سه قسم است :
نخست مطلق دين كه هر كسى بايد خود را به بى دينى نپسندد، كه بميرد با بى دينى با آنكه چندين دين سرتاسر جهان را گرفته است ،زيرا پس از مرگ پشيمان خواهد شد كه چند سال در جهان زيسته هشيار و مختار ،و به هوس هم دينى براى خود نگرفته، و بيشتر مردم گرچه ديندار هم باشند دلشان دين را بزرگ نمىشمارد، و كوچكتر سود دنيا را بزرگتر از همه آن دينى كه دارد مى داند .پس بيشتر ديندارها بى دينند، تا چه رسد به بيدين راستى كه آن هم بيشتر مردم است. فكر به ما مىگويد، تو كه با اين هنرها هميشه زنده نيستى، پس هستى تو براى اين جهان نيست يعنى تن (جهان هر كسى تن او است و اين فضاء جهان كه اجناس مواليد است، مال هيئت محفوظه هميشگى است، نه مال يك يك، لذا نيستىِ يك يك نمودى در جهان ندارد) .
پس اگر ما به فكر جان خود (كه شايد پس از مرگ باقى باشد) نباشيم، خودخواهى نكردهايم، و بجز ديوانه كسى از خودخواهى خوددارى نمىكند، و دين به معنى خودخواهى است نه به معنى كارهاى مخصوص چون ما در امر دين معلّم عالم نداشتيم ،دين را كار مخصوص پنداشتيم و نه چنين است، همانا معلّم ما فكرِ خودمان است، نه رؤساءِ روحانى كه معاش ندارند جز راه دين ،و ما را ديندار مىخواهند براى خودشان، نه براى ما. ما از ترسِ اكفارِ آنها ما را بايد به ظاهر تابع آنها باشيم ،و در باطن بايد خودمان بكوشيم ،دست به آنها بدهيم اما دل ندهيم آنها دين مردم را براىِ نانِ خود مىخواهند ،ما بايد دين را براىِ جانِ خود بخواهيم به آنها هم نان بايد داد از ترس ،اما دين را نبايد به دست آنها داد تا ما را هر روزى به سوئى بكشند، مانند گاو و گوسفند شير ما را بدوشند و آخر هم بكشند و گوشت ما را بخورند .
پس هستى ما براى آنها شده نه براى خودمان ،اين گونه دين هرگز به كار جان ما نمىخورد، چرا بايد ما خودمان را كودن نگه داريم، تا فائده هستى ما را ديگران برند، و خود تهيدست بمانيم.
اين گونه ديندارى كه ما اكنون داريم يكى از سياستها است نه ديانت، در سياست هر زمامدار پر زور، اختيار را از ما سلب مىكند، رنج دست ما را به مفت مىبرد در ديانت هم چنين شده، چرا بايد به فكر خود يك دين آرام بخشى نداشته باشيم، آدمى كه لوازم خود را ندارد، زود باور گول خور مىشود و لقمه هر خورنده مىشود (هر ناتوانى لقمه حلالِ هر توانا است) روساء دينِ خودشان را از كجا آموختهاند كه مىخواهند معلّم ما باشند، ما هم خود از همانجا بياموزيم تا معلّم مفتخور نخواهيم، همانكه معلّم مفتخور مرا ديد كه خودم دانا هستم نمىتواند مرا لقمه خود فرض كند ،اما همانكه نادان باشم من موشم و او گربه، رهائى از چنگ او ندارم.
سرمايه همه تعليمات همين كلمه است كه تا زود است خودت دانا بشو، لقمه دانايان مشو استقلال ذاتى داشته باش ،تو هم همان چشم و هوش را دارى ، چرا به كار نبرى .
اگر گوئى كه همه كس آن قدر دانائى كه براى دين بس باشد ندارد و دريافت دانائى وافى، يك عمرى و يك ثروتى و هوش ذاتى و يك اسباب كارى مىخواهد، و اينها براى همه نيست، و ديگر در آن مدت كه مشغول تحصيل است باز دينى لازم دارد و ناچار از تقليد است .
پاسخ بايد دو چيز پيشنهاد همه باشد يكى آنكه قدر واجب از دين به قدر دانش و كنشِ هر كس است، نه آنكه همه يكسان باشند. لفظ اشتراك در تكليف (كه اصوليّين آن را يكى از چهار دليل حجيت مظنّه مجتهد دانند) به معنى اصل تكليف است نه قدرِ مكَلَّفِ به ،يعنى هر خردمند بايد ديندار باشد ،هر دينى را كه دسترس دارد، لضرورة استحالة التّكليف بما لايطاق و در احكام آن دين[1] مأخوذ هم به تفاوت توانائى و عناوين حكم مختلف مىشود، لال مكلف به لفظ و بيمار به ايستادن و بى پا به رفتن نيست ،كسى نگفته و نتواند گفت كه يك دين معين با قدر معيّن از احكامش، واجب مطلق عينى تعيينى است بر همه ملل هفت اقليم هر دو روى زمين ،مگر وقتى كه همه آن دين را بتواند در هر شهرى بزرگ اقلاً يكسان بر پا و آماده نموده به دسترس همه بگذارد، تا اهل قصبهها و دهات به سفر نزديك عادى بتوانند به آن شهر بزرگ آيند ،و چنين كارى تاكنون در جهان رو نداده. امروز مسيحى كه صندوقهاى پر از پول اعانه دارد كاتوليك جدا پروتستانى جدا، و هر يك چند جا كه هر جا به قدر خزانه يك دولت بزرگى سرمايه دارد ،و چند قرن است كه با قدمهاى گشاد راه مىرود و به هر چارهاى دست مىزند، هنوز نتوانسته كارى بكند كه ،همه مردم يكسان دسترس داشته باشند .
و به فرض محال كه چنين كارى رو داد، تازه فرق دانشها و توانائىها كه از زمين تا آسمان است چارهبردار نيست با كوتاهى عمرها ،بيخرد – كم خرد – كم عمر – نادار، هميشه در جهان بيشتر از پر خرد پر عمر مالدار است به چندين برابر، به قسمى كه از خرج سفرهاى نزديك هم عاجز است ،علاوه كه فهماندن وجوب سفرِ دينى بر او كار دشوار بلكه محال است، مگر به زورِ سياست كه اسلام آغاز آن كار را كرد (يعنى بعد از پيمبر به دست خلفاء (كه شيعه آنها را خلفاءِ جور مىنامد) شد نه به دست كسان مقدّسِ مسلّم كه كارِ آنها حجت باشد و من در مقدمات تفسيرم صفحه 14 و در ثمرالحيوت صفحه 68 گفتهام كه اگر على خليفه بلافصل مىشد دعوت به زور شمشير نمىكرد و وجوب جهاد را در قرآن منحصر به زندگى پيمبر خاتم مىدانم و فرق ميان نبوّت و ولايت مىنهم) امّا ادامه و تعميم نداد يعنى منحصر به كمتر از صد سال شد، و آن هم تنها ايران و مصر و شامات بود، نه به تركستان غربى و شرقى و ژاپن و چين رسيد و نه به فرانسه كه آن وقت دولت بزرگى بود (فرانسه اول دولت اروپا است) و نه به بلاد آمريكا ،اگر گوئى آن وقت امريكا پيدا نبود، پاسخ آنكه خدا كه مىدانست و اسلام هم يكى از اديان آسمانى است و بر خدا لازم است تبليغ، همانكه تبليغ خدائى نسبت به يك دين معين به همه جاى زمين يكسان نشده ،پس بوى هم اين سخن را كه ما مىگوئيم مىدهد بلكه نه تنها بو فرياد مىكند .
پيشنهاد دوم آنكه دين درجات دارد كه بايد بتدريج يافت و گرفت، و طفره محال است. يعنى درجه كامله بر هيچ كس از اول واجب نيست ،و حكماء هم فرمودهاند كه يك درجه دين ابتدائى است كه وجوب عقلى موقت دارد (نه وجوب شرعى زيرا هنوز زير بار حكم شرع نرفته) بايد آن را در اوّل تكليف بلكه زمان مميّز و مراهق بودن داشته باشد و رفتار كند و مشغول تفتيش دين كامل هم باشد و فرو ننشيند و به آن دين اجمالى موقّت بس نكند .
تا آنكه بيابد به قدرى كه خود را قانع كند و كوتاه نيامده باشد ،آنگاه اگر مخالف با دين موقّت بود بايد ترك موقّت كند و اگر نبود هر دو را داشته باشد و در احكامِ دينِ قانع شده هم اكتفاءِ به مشهور نمايد، ديگر نه اجتهاد بر همه كس لازم است و نه تقليد، كه خود را اسير كردن است و منافى با استقلال فكرى است كه خدا به همه يكسان داده يعنى به قدرى كه بس باشد و بيش از آنچه داده از او مطالبه نمىفرمايد. (به غير از آنچه تو دادى ندارم – چه مىجوئى ز جيب و آستينم) (عربها آستين بلندى دارند مانند جيب كه چيزها در آنجا پنهان مىكنند) .
پس عذر ناتوانى مطلق در امر دين كسى ندارد تا بيارد
*********
خدا سه چيز سرمايه به همه به قدر كفايت (يعنى بيش از آن بر او واجب نكرده) داده قواى بدن – عمر – فكر.
بايد اين سه را هم در لوازم زندگى به كار برد هم در دين .اكنون توده در امر دين اهمال مىكنند به كار نمىبرند ،همانكه هشيار شدند (به اختيار يا به اجبار) ناچار به اسيرى و تقليد مىشوند. و آن دو عيب دارد يكى ننگ وجدانى كه اسيرِ مانندِ خود بشوى به اختيار و هميشه .
دوم اشتباه در صحت مجتهد كه يقيناً همه مدّعيان اجتهاد در واقع مجتهد جامع شروط نيستند ،آنگاه نزد خدا هم ننگِ مقصرى و حكمِ بيدينى دارد. همانكه درِ تقليد باز شد، يعنى اجمالاً جائز شد ،ديگر اندازه ندارد، دهاتىها و اهل قصبات از اندك خط خوانى بلكه خط نخوان هم، هر گونه تقليد مىكنند (آخوند ده كار هر مجتهد اعلم را مىكند) چونكه امر دين را كوچك گرفتهاند، به هر اندك چيزى قانع مىشوند.
اكنون غرض آنست كه تعظيم امر دين واجبتر از عمل به دين است واجبتر از هر واجب است ،بايد از دنيا و مافىها و از همه لوازم زندگى بزرگتر و مهمّتر دانست ،زيرا ما براى دين به دنيا آمدهايم نه براى دنيا ،حكماء يونان فرمودهاند كه در دنيا چيز تازهاى نيست كه تو براى آن آمده باشى ،تو آمدهاى كه خودت را بشناسى، و در غير دنيا نمىتوان خود را شناخت.
و خودشناسى، همان دين است. هر كه خود را شناخت خدا را شناخته، آيا خودشناسى جاى تقليد است، آن هم از غير معصوم غير پيمبر و امام (آدم غيرعادى). مجتهد اعلم هم آدم عادى است .لفظ شناختن منافى با تقليد است و عجبتر آنكه هنوز مقلِّد مقلَّدِ خودش را نشناخته، و به شنيدن تقليد مىكند، آن هم كه بر فرض شناخته، به غير عادى بودن نشناخته ،بلكه به عادى بودن شناخته، يعنى مىگويد مجتهد من آنقدر درس خوانده تا مجتهد شده، و درس يك كار عادى است، و نمىگويد كه مجتهد من خودش را شناخته و مرا هم شناخته ،چنانكه مىتواند مرا به خودم بشناساند، اگر اين را بگويد، گرچه دروغ واقعى هم بگويد اما به اعتقاد خودش راست گفته باشد، باز خوب است، صوفى اين عقيده را به قطب خودش دارد و بايد داشته باشد ،والّا صوفى نخواهد بود.
پس اساس دين صوفى نزديكتر به باور است به حسب مفهوم ،بعد سخن به مصداق مىآيد، و درباره مصداق همه دچار ناروائىهاى بسيارند ،و چاره ندارند، جز آنكه سه تا سرمايه خداداد را از اول بكار برند به درستى، يعنى تا توانند كوتاهى نكنند و نسبت به واقع كه كسى توانائى ندارد ،همه معذورند در قرآن هر چه بما تعملون و ظلموا انفسهم هست، اشاره به كوتاهى كردن در به كار بردن سه سرمايه است .و هر چه ما كسبتم و جاهدو سعى فاسعوا و سارعوا و استبقوا هست، اشاره به كوتاهى نكردن است، نه رسيدن به حاقّ واقع (كه مقدور كسى نيست بلكه اصلاً واقعى نيست بجز همان سعى و جهد كه واقع را بايد خود شخص ايجاد كند و معنى اختيار ايجاد كردن واقع است، و اين هم سخن تازهايست بگير و نگهدار) .
اكنون به كار بردن سه سرمايه هم شرط دارد ،كه در كارهاى دنيا آنقدر فرو نروى و دقت و اهتمام نكنى كه همه سرمايهات آنجا به كار رود و براى دين نه وقت داشته باشى نه فكر نه قوه بدن بلكه قانع باشى از دنيا به قدر ناچارى (لزوم مايلزم نام كتاب ابى العلأ معرّى است كه از نابغههاى طراز اول بود) مثلاً مردم براى خوراك و پوشاك كه نوعاً ضرورى است و همه ناچارند از آن، اسرافهائى مىكنند كه در خودِ آنها نيز بيشتر مردم در مىمانند (آداب قناعت آنها را در استوار صفحه 43 گفتهام) كه هم وقتشان و هم فكرشان تمام مىشود و كم مىآيد، تا چه رسد كه وقت فراغت و فكر با قوت براى دين بماند، بويژه از حالا به بعد (تا سيصد سال اقلّاً) ايرانى كه تاكنون پر نعمت و ارزانى و كم تجمّل بود و بدين فخرها مىنمود دچار تقليد كامل (بلكه فرع زائد بر اصل) از اروپائى (كم نعمت گران خور مقيّد به هر اندك تجمّل) شده كه اين سه سرمايه خداداد را كه مردم ايران نوعاً بيشتر از همه داشتند (پر فكر و پر عمر و پر بنيه ايران بيشتر و نمايانتر از همه ملل دنيا بوده تاكنون اما بعد از اين زبان كند است) اگر همه را تا آخر به كار برند كم است و دين سهل است براى هنرهاى سابقه كه انحصارى داشتند، ديگر نه وقت دارند نه فكر.
قوه بدنى هم از فشار بى چيزى و ننگ و شرم از عائله تمام شده ،پس از همه بلاى ترياككشى پر زيان بى سوُد چنان همه كسى شده كه هر گرسنه برهنه هم دست و چشمش به دسته و حقه وافور است ،بزرگترين آرزوها مرگ است .
و هم آداب تدريجى كه نخست قدر مشترك همه اديان را كه مشهور مسلّم است. براى خودش دين موقت ابتدائى قرار دهد، و ضمناً مشغول تحصيل دين متوسط باشد و آرزوى دين عالى را هم داشته باشد.
(دين هم مانند درس سه درجه است، ابتدائى – متوسط – عالى).
و ابتدائى تنها يك كلاس است نه شش كلاس، كه آن در درس هم يكى از اغلاط مشهوره است و من در كتاب غلط مشهور، در غلط پنجاه [و] هفتم نوشتهام عمر محصّل را باطل مىكند به هيچ ،زيرا مطالب كلاس سه تا شش آسانتر از شش كلاس متوسطه نيست، و براى توده بيهوده است ،آنها مال كسى است كه مىخواهد متخصّص بشود، يعنى بيش از قدر لزوم است، و ابتدائى بايد تنها قدر لزوم باشد، والّا نام ابتدائى نبايد به آن داد. ابتدائى بايد داخل علم كه فكر مىخواهد نشود، و اينها كلاس تهيّه را كه حروف شناسى باشد، به لباس علم در آوردهاند، كه فكرهاى عميق و هوشهاى دقيق كه كمتر كسى دارد مىخواهد، و دماغ مبتدى را بكلّى ناتوان مىكند، كه براى درسهاى علمى معيوب مىشود. بچه كوچك پيش از هفت سال فكر در دماغش نيست، از اول مغزش مىسوزد، و جنايت بزرگى در دبستانها بر نوباوهها زده مىشود، به نام تعليم و تربيت.
امّا دين موقّت ابتدائى، پس آنست كه بينديشى كه تن تو يك ساختمان خدائى است كه همه چيز در خودش هست از ابزار كار و از كان دانش و واداشتن به كار سودمند و پرهيز از زيان ،و خدا به تو اختيار اين تن را داده و شناختن نيك و بد كارها را در كان مغزت نهاده كه نامش خرد است (وجدان طبيعى) .
وجدان مكتسبى هم قوهاش را دارى كه اگر به علوم بپردازى و متخصص در هر علمى بشوى نتيجه تخصّص تو آنست كه در آن علم وجدان روشنى پيدا مىكنى كه سزاوار رأى دادن مىشوى، و هر رأئى كه بدهى به رسميت شناخته مىشود و جزءِ آراء گذشتگان مىشود گرچه اعتراضات بسيار بر آن رأى تو وارد شود ،اما از رسميت و از عرض اندام نمىافتد. و فقهاءِ ما همين وجدان مكتسبى را كه در خصوص علم فقه پيدا شود (نه اصول مخترع جديد) قوه قدسيّه مىنامند و روح اجتهاد مىدانند كه قابل تقليد مىشود. (تقسيم وجدان را به طبيعى و مكتسبى كه مكتسبى هم به عدد علوم و صنايع و اديان و اختراعات شماره پيدا مىكند، تاكنون كسى نگفته بود، ولى عقل را گفتهاند) (رايتُ العقلَ عقلَينِ فمطبوع و مسموع اى مكتسب، و لاينفع مسموع اذا لم يَكُ مطبوعٌ) و به گمان من عقل همين وجدان است، يعنى اكنون نام عقل را وجدان مىگويند .
پس دين ابتدائى موقّت احكامى است كه وجدان طبيعى هر كسى بر او حكم مىكند. ديندار آنست كه ملتزم بشود به عمل كردن به وجدان طبيعىِ خودش. لفظ دين به عربى 36 معنى دارد كه در جلد اول تفسير صفحه …گفتهام و چهار تا از آن 36 معنى نيكو مناسب است با دين مصطلح ،بويژه انقياد (دانَ بِهِ اى اِنقادَ) و دين مصطلح، ملتزم شدن به عقايد خاصه و اعمال خاصه است، پس هر التزامى دين آن شخص ملتزم مىشود و نخست بر همه كس به حكم عقل لازم است كه ملتزم بشود به رفتار به وجدان پاك طبيعى خودش ،و اين التزام را وجود خارجى بدهد و قيد خود بداند و زنجير پاى خود بكند، و ناظر بر كارهايش و حاكم بر خودش و نصبالعين و قبله خود بداند. پس او را ديندار بايد ناميد نه بى دين نه مستضعف. امّا تا آخر نبايد اكتفاء به اين قدر از دين بكند ،و بايد بى فوت وقت تلاش صميمى لزومى درباره يك يك از اديان مربوطه دسترس خود (نه همه اديان دنيا كه ممكن نيست و عمر هم آن قدر ندارد) داشته باشد ،مثلاً هر كه در بلاد اسلامى منزل دارد شعب دسترس اسلام را (باز نه همه 73 شعبه) و در بلاد مسيحى شعب كاتوليك و پروتستان را كه آن هم تازه دو شعبه شده و بيشتر هم خواهد شد براى مضمحلّ كردن كاتوليك ،و آخر هم يعنى تا دو صد سال ديگر خواهد مضمحلّ نمود ،يعنى در آخر قرن 22 كاتوليك يكى از كوچكترين اديان شمرده مىشود .
و هكذا هر كس بايد در اطراف دين مانوس خود يا محبوب خود گردش تفتيشى نمايد ،تا چيزى باورش شود ،آنگاه آن باور شده دين حقيقى هميشگى او خواهد بود بايد صميماً رفتار خالص خود را از دل و جان به همان باور شده خود قرار دهد بىتخلّف و خورسندِ بيگمان باشد كه همان مُنجىِ او است .
و ديگر گوش به كسى و به دعوتى و به برهانى (از آن قوىتر و روشنتر نباشد) ندهد با قوّت قلب ،زيرا عمرش بيش از يك دين برداشت ندارد، مبايد دين را بازيچه قرار داد و هوسرانى نمود. دين بطور لزوم و مايه نجاتِ روحى است ،و روح دين باور كردنِ متديّن است ،خصوصيّت دين چندان سبب نجات نيست كه باور (به راستى نه باور بى اساس) سبب نجات است .همانكه دينى را باور كردى مستغنى شدى ديگر دينى لازم ندارى، بلكه حرام است گوش دادن و تفتيش نمودن، مانند سير شده كه حرام است بر او غذا خوردن ،اگر چه خيلى بهتر از آن غذائى باشد كه خورده و سير شده ،بلى اگر تا سير نشده بود اين غذاء را مىديد مىبايست بخورد و خود را خوشبخت بداند ،و اكنون خوردن بلكه نگريستن هم بدبختى است. پس تو را كه دين باور شده قانونى دارى، اگر جبرئيلت دعوت به دين پاك آسمانى كند، مبايد گوش دهى و بايد بزودى زود او را از خود دور كنى و گوئى مستغنيم و اسير باور خودمم آزاد نيستم وقت ندارم.
(جبرئيلت گر به ترك عشق مىگردد دليل
از بساط قرب دورش كن كه دولتخواه نيست)
معشوق تو باور خودتست كه بسى گرانبها است براى شخص خودت ،و معشوق هر كسى براى خود او گرانبها است، واقع مناط نيست، باور تو واقع تو است. در امور اضافيه نفسالأمر و واقع هم بالأضافه است. در عشق «واقع» شخص معشوق است هر چه و هر كه و به هر حال كه باشد، مبايد گفت كه در واقع سزاوار معشوقى نيست، زيرا مناط سزاوارى در امور اضافيه پسند طرف است نه پسند ديگران. و پسند قاعده بردار نيست و خودش عين قاعده است ،ترك گويد (گُووُل سُووَن گُويْچَك اوُلوُر) يعنى به هر كه دل دادى خوشگلتر از همه براى تو همان است، جاى سرزنش نيست ،متن واقع همين است كه شده ،دلبر حقيقى آنست كه دل تو را بكشد ببرد، نه آنكه همه زيبائىها را دارد امّا دل تو را نبرده ،تو مبايد او را دلبر بدانى و بنامى ،مانند عدالت پيشنماز تو به هر كه عادلش دانى اقتداء كنى، ثواب نماز جماعت را بردهاى اگر چه او در واقع عادل نباشد ،پس از نماز كسى حق ندارد تو را دعوت به پيشنماز ديگر كند و گويد او عادل نبوده بيا نمازت را اعاده كن ،زيرا تو نماز صحيح خواندى ،ديگر نمازى بر تو واجب نيست تا پيشنماز بخواهى .
اكنون آن دين باور شده تو نماز خوانده تو است، ديگر دين لازم ندارى، و همان تو را نجات داده و از اشتغال ذمهاى كه به دين داشتى برآمدى برائت يافتى، ديگر جز رفتار به همان دين باور شده تكليفى ندارى .بايد اين نكات را دانست و به كار برد، و مردم چون حقيقت دين را و لزومش را ندانستهاند دچار افراط و تفريط مىشوند، يكبار چنان سرسرى و كوچك مىشمارند كه به آخوند بى سواد دهات (كلاتهها) هم تقليد مىكنند و يكبار چنان لازم مىشمارند كه به يك دين باور شده بس نمىكنند پى دين تازهتر مىگردند و به جاى يك دين دو سه دين مىپذيرند، و پندارند كه چيزى كه لازم شد هر چه بيشتر باشد بهتر است، و نمىدانند كه «قَليلُه كافٍ و كثيرُه غير كاف»، زيرا دو دين آدم را دو دله مىكند و خالص براى هيچ يك نمىشود، پس حكم آدم بيدين را پيدا مىكند، و روح دين خلوص و صميميّت است و خلوص به دو جا نمىشود، پس «من اخلص لله» بر او صدق نمىكند و عباداتش بى حضور قلب مىشود.
اگر بيشتر مردم اينها را دانسته بودند و دعاة اديان را با خونسردى از خود مىراندند، امر دين رونق مىيافت و اكنون هرج و مرج است، شيّادان بسيار از راه دين ارتزاق و خوشگذرانى و كامرانىها مىنمايند، به زيان ساده دلان و به زيان خود اديان نيز، زيرا يك متاع فروشى فراوانى شده كه به رقابت هم ارزانتر مىكنند هم قلّابى و جازنى و گول زنى و بازار پر آشوب پر دلّال شده كه دلّال بيش از خريدار است و دلسوزتر از دارنده كالاى.
و جاى ترس آغاليدن مردم است بر خدا كه اگر يك دين تنها بر حق است چرا آشكار يقينى نمىكنى و نشانه دندان شكن نمىگذارى، و اگر همه بر حقند پس ابطال يكديگر را كه از بن دندان فرياد مىكنند چرا مانع نمىشوى، و كار يك روز و ده روز نيست، هميشه اين آشوب حيرتآور در دنيا بوده و خواهد بود، زبانم لال نخست محاكمات پيمبرانت را و اديان را خاتمه بده آنگاه اين بيچاره مردم را دعوت به سوى خودت نما. شرح اين سخن در اواخر جلد سيم تفسير كيوان صفحه… داده شده.
اكنون جادّه خرد پسند همين بود كه گفته شد، تو به آشوب بى خاتمه منگر، خرد را پيشواى خود ساز و اينها را كه گفته شد شهود قضاوت شخص خودت قرار ده ببين چاره ديگر هست.
چاره جز بى غرضى نيست، يعنى تسليم طبيعت شدن و شكر نعم اوّليّه اساسى را نمودن، و شكر آنها صرف كردن آنها است در آن چيزى كه براى آن آفريده شدهاند، كه دادن خدا اختيار اداره كردن ساختمان تن را به ما امر تكوينى است ما را به فكر ذاتى و دين حقيقى چنانكه گفتهام (اذا قيل لنا قُومُوا، نَقُم سِرّاً و اِعلاناً – بتسبيحٍ و تقديسٍ لِذاتِ اللهِ سُبحاناً) و بايد قيام به امر ازلّى تكوينى نمود، تا مصداق «قال له اَقبِل (على كثرات وجودك) فاَقبَلَ و اَدبِر عليها فاَدبَرَ» بود، و مرادم در اين شعر از قوموا همان امر اقبل است كه از مصدر غيب مطلق صادر شده و جان ما حضرت آمر را نديده و نشناخته (مجهول بودن قيل اشاره به غيب بودن آمر است)، و تسبيح و تقديس اشاره به بودن قيام است در امر دين و سرّ و اعلان اشاره به عقايد دل و عبادات تن است ،و سبحان باز اشاره به غيب ذاتى بودن آمر است. و هر ذاتى دائم بىتخلّف خواهد بود، يعنى محال است ظهور حضرت آمر سبحان الله عن اَن يَظهَر، و عرفانُه تعالى ممكنٌ لكنه ليس بظهور، فافهم و لاتَزعُم تَلازمَهُما، اذالمراد بعرفانه توجّهُ الفؤاد بكلّه اليه و فنائه فيه و مع الفناءِ كيف يتصوّرالظهور، و انكان هذا اظهر ظهورٍ اذ غيّب الظواهر و قهرها فمرامنا من نفى الظهور عدمُ تطرّق التّغيير بالغيب تعالى بوجهٍ منالوجوه، و هو ظاهر على نفسه بنفسه فى نفسه، ظهوراً حقاً لاظهوراً اضافيّاً يضادّه الغيبةُ، و هذا شأن كلّ صفاته تعالى، فليس لصفاته اضداد و نقايض فعلمه و حيوته الى الآخر ليس فى مقابل الجهل و الموت الى الأخر، و هذا احدُ معانى الوحدة الحقّة، و هذا توحيدالصّفات، و هذا معنى الأحدّية فوق الواحدّية، و هذا معنى عدم ادراكنا صفاته ايضاً، فان كان لصفاته مقابلات، فقد ادركناها بوجه التّقابل، لكنّه تعالى مجهول مطلق ذاتاً و صفاتاً و افعالاً و رضائاً و سخطاً الى آخر مايتصوّر فلايتصور، و اَعجَبُ العجاب تصديقنا ايّاه تعالى بلاتصوّرٍ، فعقد الوضع فى قولنا اللّه موجود غير ممكن التّصور فضلاً عن الفعليّة الّتى اختارها الشيخ فى قبال امكان ابى نصر، و دعوينا بداهة حكم هذه القضية بداهتاً اوليّةً.
ريشه سخن ما بزرگ دانستن امر دين است، اگر هر كس نسبت به دانش طبيعى خود كه سرمايه همه كارهاى او است ،امر دين را براى خود لازمتر از همه چيز داند ،داند كه چه بايد كند ،كسى خود را نمىخواهد گول زند و دروغ هم به خودش نمىگويد. احتياج به دين بيشتر از همه چيز است، اما به چه دليل و اين احتياج از چه جنس احتياجات است، و تا كى محتاج است و تا چه قدر محتاج است كه اگر به آنجا رسد بس باشد و از طلب فرو نشيند، و در اول بايد از كجا برداشت كند و به چه قسم از دليل تكيه نمايد ،و از كه بياموزد و از كه اشتباهات خود را بپرسد ،و با كه همدرس و هم مباحثه شود، و از كه تصديق فارغالتّحصيل شدن خود را بگيرد، و موضوع دين را چه بداند تن خود جان خود يا هر دو، فائده دين را براى خود چه قرار داند، دنيا يا آخرت يا هر دو، مبادى دين را چه قرار دهد يعنى مقدّمات مشهوره مسلّمه كه بايد پايه علوم دينى را بر آنها نهد.
اينها يازده مطلب علمى پر از اشكالات متنوّعه متخلّله است كه هنوز در اثناء زايش اشكالات تازه بيش از اندازه مىشود و ذهن را خسته پر از ترديدها مىكند و انجام هم آرام بخش نمىشود.
اينها آفتى است كه به بدبختى در اول هر كار دامنگيرِ خيال مىشود، و اثر مانع را مىبخشد، اگر به اينها دست زند و دل دهد از اصل مقصود مىماند ،اينها بعد از تكميل علوم دينى روشن خواهند شد.
اكنون آن سه سرمايه ما اجازه فرو رفتن در اين يازده مطلب نمىدهد.
بايد بتدريج مربوط در هر كارى داخل شد ،مقدّمات را به اجمال قائل شده گذرانيد و داخل مقصود شد ،كه قدر ضرور از دين براى شخص من چيست و چند مطلب مهم ّتر از همه است، و اول آنها كدام است .بابالعلم بابالدّين كدام است كه من از آن در داخل دين شوم. همه دانند كه اول باور كردن خدا است، دوم باور كردن عقل كافى در خودمان اما هنوز بطور استعداد كه حكماء آن را عقل بالملكه نامند كه از دانستن بديهيّات عامه (نه خاصه كه در هر علم و هر دين يك دسته بديهيات هست و آن يكى از يازده مسئله است كه گفتيم از اول ضرور نيست) پيدا مىشود، بايد همانها را مقدمات مشهوره قرار داد و كار را بر روى آنها نهاد، سيم يافتن ياور عقل كه به يارى او عقل خود را از استعداد به فعليت رسانيم، همانكه به فعليّت رسيد ديگر در امر دين نيازمند كسى و چيزى نيستيم، بايد رفتار به راستى نمود.
[1] . يعنى اگر يك دين معين بر همه ملل هر دو روى زمين واجب عينى مطلق معين باشد، لازم آيد نسبت به هر كه دسترس عادى ندارد تكليف بيش از توانائى شود و بديهى است بطلانش. (كيوان)
كيوان نامه جلد سوم – عباس کیوان قزوینی