Info@razdar.com
شماره مقاله 561
فريده 42
در موازنه
هر كه زشتى هاىِ یك گوشه مملكتِ خود را نیكو بفهمد و بدى هاىِ اعمال و احوالِ مردم را و پنهانى هاىِ آنها را بداند چنان متحیر و غمین مى شود كه شیرینىِ زندگى را نمى فهمد و مى خواهد عمرِ خود را صرفِ اصلاحِ آنها نماید و چون نمى تواند غضبناك مى شود و اعتراض بر خدا مى كند كه چرا چنین بنده اى آفریده اى كه لذّتِ محبّتِ با یكدیگر را نفهمد و از عداوت و تزویرها لذّت بَرَد و ارتزاق نماید از ضرر زدنِ به مردم و گوشِ نیوشیدنِ پند هم نداشته باشد .
و نیز اگر خوشى هاىِ طبیعت و نیكوكارىِ بعضِ مردم را بفهمد و اسرار و فوائدِ بدى هاىِ بدان را پى بَرَد چنان پر شگفت مى ماند و لذّت مى برد كه پیش از شیرینىِ زندگى و عذرخواهِ همه بدى ها گشته اعتراضش را از خدا پس مى گیرد و تردید مى یابد كه بدها را به موقِع تر بداند یا خوب ها را .
امّا این فهمِ اَسرار یك امرِ غیرِ عادى است كه براىِ همه و اكثرِ مردم ممكن نیست و اگر براىِ كسى این فهم پیدا شد آن كس آدمِ غیر عادى شمرده مى شود و نادر است و در اثرِ ریاضت ها و افكار و تركِ لذائذ و امورِ طبیعیه مگر پیدا شود و یا مَوهِبَتى فطرى باشد از جانبِ خدا و این آدم در بهشتِ باطنى خواهد بود كه بدنش با مردم است و دل و جانش خارج از مردم .
امّا دانشِ اوّل كه اطّلاعِ بر بدى هاىِ مردم و اعتراضِ بر خدا است زود پیدا مى شود براىِ بیشتر هوشمندان بلكه همه اگر به فكر بیفتند اوّل همین حالِ اعتراض بر خدا پیدا مى شود ،هر كس به زبانى كه در خورِ دانشِ او است اعتراض در دل دارد و به ظاهر فاش نمى كند و نگارنده كتابِ (فِریادِ بَشَر) را كه تا كنون دو بار طبع شده حاوى بر همین اعتراض قرار داده به زبانِ علمى .
پس معترضینِ بر خدا آدمِ عادى اند و بسیارند امّا باز اكثرِ افرادِ بشر نیستند زیرا اَكثَر غافل و جاهل و فرو رفته در لذائذ و ادراكاتِ جسمیه اند هیچ در عوالمِ روحیه نیستند تا اعتراضِ بر خدا یا صلح نمایند .
در چند آیه قرآن این جمله هست كه الحمدُلِلّهِ وَ اكثَرُ هُم لا یعقِلُونَ یا لایعلَمُونَ . پس همه بشر سه قسمند ،توده و اكثر غافلند و هیچ حكمى و اثر ندارند.
و اقّل ِ بشر كه دانشمندانند معترضند در دل بر خدا و فردِ نادرِ غیرِ عادى كه شاید هیچ دیده نشود و اسرار فهم و راضىِ از خدا و از طبیعت بزرگند ،و معترضین هماره در شِگِفت و حیرت و غمند و فردِ نادر هماره دلشاد و تُودَه نه غمینند و نه شادِ از این جهت .
امّا از لذائذ و آلامِ جسمیه غم و شادى دارند و بیشترِ از آنها در بیشترِ اوقات غمینند ، پس در دنیا شاد و شادى كَم است و یا گُم اَست و یا هیچ نیست .
میوه زندگانی
عباس کیوان قزوینی