Info@razdar.com
شماره مقاله 516
شانزدهم سوره قرآن نحل است چونكه مگس عسل در اینجا ستوده شده به وحى خدایى و در آن چهار قول است:
اول آنكه همهاش مكى است مگر سه آیه آخر كه مدنى است.
دوم مگر آیه والذین هاجروا زیرا در مكه هجرت نبود.
سیم از آنجا تا آخر سوره.
چهارم بطور اجمال اولش و آخرش مدنى است. پس قدر متیقن سه آیه آخر به اجماع مدنى است و آیه 41 هم به مدلول لفظ، و از اول تا كن فیكون اجماعاً مكى است، بعد از سوره كهف آمده، نزد كوفى 128 آیه است و 2840 كلمه و 7707 حرف مكتوب است.
1- اتى امرالله فلاتستعجلوه سبحانه و تعالى عمایشركون.
فرمان خدا (قیامت) آمده چه عجلهاى دارید منزه است از این نارواها كه مردم پندارند.
2- ینزل الملئكة بالروح (معه) من امره على من یشاء من عباده فیامره ان انذرو هم انه لا اله الّا انا فاتّقون و هابونى و لاتعصونى.
3- هو خلق السّموات و الأرض بالحق اى لغایة عظیمة تعالى عما یشركون الطبیعة فى خلقهما.
4- خلق الانسان من نطفة اقذر الاشیاء فاذاً بلا انتظار من قذارته هو خصیم مبین فى وجود خالقه.
استعجال مردم كه چرا قیامت و عذابى كه مىگویى دیر كرده نمىآید و اگر هم بیاید این همه خدایان ما شفاعت ما را خواهند نمود، از روى استهزاء بود جوابش استهزاء مانند است كه آمده خبر ندارید و خدا بزرگتر از آنست كه بتان نزدش شفیع شوند یا بلایش را دفع دهند.
ملئكه زمینى را كه قواى كافیه هر موجودى باشد و در بشر قواى طبع و نفس و حیات است با روح القدس ربّا لنوع بشر از عالم امرش كه غیب جان است فرو مىفرستد بر هر یك از بندگانش كه بخواهد (این امكان پیمبرى بشر است كه گروهى منكرند و پیمبرى را منحصر به ملئكه مىدانند) كه برخیزید از بستر بشریت و مانندان خودتان بشر را كه در خوابند بترسانید از یكى بودن خدا كه نظرهاى شما پریشان است به سوى خدایان متعدد،بترسید از آنكه خدا یكى است و شما نمىدانید تا وظیفه خدایى را یكجا بجا آرید، اكنون بندگىهاى شما پراكنده مىشود به آنجا كه باید برسد نمىرسد زیرا معتقد نیستید و عمل تابع عقیده است. درخواست نیازمندانه زبان حال هر نیستى است به درگاه حقیقه هستى، و آن حقیقه كه شنوا، دانا، تواناى فیاض است خوددارى نمىكند، مدد مىدهد این امداد او، ملائكه او و فرستاده او نامیده مىشود، همین امداد در یك فردى نیرو مىیابد او پیمبر مىشود بر دیگران. آسمان و زمین را به حق آفریده یعنى براى آن آفریده كه درخواست قهرى اختیارى شود، اگر شد او پیمبر مىشود، پس لازم است بودن پیمبر تا نتیجه آسمان و زمین پیدا شود و تا او دیگران را رو به راه كند تا نتیجه در وجود همه پیدا شود. امّا آدمى كه از نطفه حقیقت است باید رو به اصل خود برود، با اصل خودش (یعنى با خودش) خصمى و استهزاء مىكند. اكنون این یك نفر بیدار شده (نامش پیمبر) با هزاران مهر دلسوزانه به زبان پند شیرین، به شما مستهزئین یادآورى مىكند نعمتهاى بىسابقه خدا را، شاید انصاف دهید كه آن حقیقه غیبى از اول خوشى شمارا خواسته، نباید شما با استهزاء از او عذاب بخواهید، شما را از حال نطفهگى كه خوارتر چیزى بود به وسائل غیبى پروریده رعنایى شدهاید و چهار پایان را مسخّر شما كرده كه هزاران نفع مادى از آنها مىبرید و صبح و شام هم كه از خانههاى شما گله آنها رو به صحرا رفته از صحرا رو به خانه شما مىآیند عزّ و فخر و شرف و حظّ نفس است (نفع معنوى) براى شما، باركشى مىكنند به جاهاى دور كه مىبایست آن بارها را بر دوش خود نهید و ببرید با چه رنجى آن هم آیا توانید به منزل رسانید یا نه و سوارى به شما مىدهند.
یاد كنید در این خوشىها نطفه بودن خودتان را كه آن چهار پاها هم از اینگونه نطفه پیدا شدهاند چه شد كه شما سوارید بر آنها نه آنها بر شما، با آنكه نیروىِ تنِ آنها بیش از نیروىِ شما و احتیاجات آنها كمتر از احتیاجات شما است.
5- و الأنعام خلقها و الحال انه لكم فیها دفء و منافع و ثم منها تأكلون.
دف به كسر و دو كسر نیز گرم شدن است در سوز سرما آن و دفائت چو كتابت هر دو مصدرند فعل آن از باب فرح و كرم هر دو مىآید و از مزید به سه باب مىرود ادفاء – تدفّوء – استدفاء (ارضٌ دَفِئَةً) بیابانى است كه پیه و كرك در آن بسیار شود یعنى شتر و بز و میش در آنجا بسیار باشد.
دف اسم عین هم هست به معنى شتر بچه و پشم شتر و زیر دیوار باغ و قلعه كه پناه باشد از سرما و دَفَأ به دو زبر خیمه است. ادفاء به معنى گرد آمدن مردم در یك جا و به معنى عطابخشى بسیار هم هست.
تاكلون اشاره مجملى دارد به حلال بودن گوشت همه چهار پایان شیرده باركش سوارى، اخبار ما امامیه هم چنین است با كراهت در خر و استر، اما اجماع چهار مذهب بر حرمت خر و استر است و نمىدانیم چه حدیث صریحى دارند و البته دارند بىدلیل نمىشود.
جمله لكم گر چه واو حالیه ندارد اما در معنى حال مقدره است و همچنین.
6- و لكم فیها جمال زینة و فخر و حظّ حین تریحون تعودون من المراتع الى البیوت و حین تسرحون تروحون من البیت الى المراتع للسرح.
به نظر مىآید اگر تروحون و تریحون بود فصیحتر مىشد ولى در فصاحت تداول عرفى شرط است نه تنها لفظى لغوى و گویا آن زمان فصحاء به چرا رفتن صبح را سرح مىگفتند و شب آمدن به خانه را اراحة.
7- و تحمل اثقالكم الى بلد لم تكونوا بالغیه الّا بشق نصب الانفس ان ربكم فى ذلك بكم لرؤف رحیم.
8- و الخیل و البغال و الحمیر متدرّج فى الشرف لتركبوها و زینة عطف على محل الظرف و كلاهما مفعول له لخلق مقدراً و خلقها لركوبكم و لزینتكم و یخلق لكم على ما تعلمون ما لاتعلمون.
9- و علىالله قصدالسّبیل و منها من السبل جائر حائر سالكه و لو شاء لهدیكم اجمعین.
بر خدا لازم است كه راه دین را براى شما روشن كند گر چه بعض راهها كج است اگر خدا خواسته بود همه را هدایت واقعى مىنمود اما نخواسته پس همه بر هدایت نیستند یعنى نسبت به ظاهر و نسبت به گمان یكدیگر و در باطن هفتم (نهاول) غیرت خدا گمراهى باقى نمىگذارد، همه به یك جا مىرسند و نزعنا ما فى صدورهم من غلّ فىالدین بزعم كلٍ ضلالَة غیره اخواناً على سرر متقابلین یعنى به تساوى حقیقى نه بالأضافة و اكنون خرد ناتوان تواناى باور ندارد.
10- هو الذى انزل من السماء ماءً لكم منه شراب و منه شجر فیه تسیمون انعامكم فالشجر یعم النجم.
11- ینبت الله لكم به الزّرع الغلّات و الحبوب و البقال و الزّیتون و النّخیل و الأعناب و من كل الثّمرات ان فى ذلك لأیة لقوم یتفكرون ان مبدء وجود الاشیاء واحد و تفاضل المراتب ایضا بجعله لا من نفس المراتب.
12- و سخّر لكم اى بنفعكم لا انكم قادرون على التصرف اللّیل قدّمه اذ مبدء الحساب نقطة الغرب فنصف اللیل بیت رابع و الطالع سابع و نصفالنهار عاشر و النهار ظلمة الفضاء و نورها و الّا فلیسا بشیئى[1] والشمس والقمر تم والنجوم مبتدء خبره مسخّرات بامره افردها عن عنوان لكم لعدم نفع محسوس منها بقدرهما ان فى ذلك المذكور كله لأیات لقوم یعقلون.
13- و ما ذرء الله لكم فىالأرض مختلفاً الوانه جمیع الخواص لاخصوص اللّون ان فى ذلك الأختلاف لأیةً لقوم یذكّرون و هم الوالألباب.
14- و هو الذى سخّر البحر بنفعكم لتأكلوا منه لحماً طریاً و تستخرجوا منه حلیةً لئالى بالغوص تلبسونها عرب آراستن زینت را از دستبند، طوق، خلخال، انگشتر، پوشیدن مىنامد و ترى الفلك جمع و مفردش یك وزن است باید به قرینه دانست اینجا جمع است به قرینه مواخر یعنى شكافندههاى دریا جمع ماخرة اى باقرة فیه و لتبتغوا من فضلكم و لعلكم تشكرون.
15- و القى فى الأرض لأدارة الماء علیها فتنقلب بامواجه جبالاً رواسى كراهة ان تمید الأرض بكم و شق انهاراً و سبلا لعلكم تهتدون فى اسفاركم و طرق معایشكم و فى معارفكم انّ فوقالطبع جاعلاً حاكماً بالأصلح.
16- و جعل علامات لحدود الأرض و الأمور و بالنجم هم یهتدون فى البحر و البر.
17- افمن یخلق الاشیاء كمن لایخلق شیئا افلا تذكّرون بعدم التساوى.
18- و ان تعدوا نعمةالله لاتحصوها تحفظوها و تعقلوها او ان تریدو الا تعدوها ان الله لغفور رحیم.
به مهربانى مىآمرزد نه به رسوایى یا به غرضى راجع به خودش.
احصا 3 معنى دارد شمردن، یاد نگه داشتن، دانستن اندازه شماره، باید به قرینه لفظ یا مقام دانست كه كدام یك از این سه معنى است، اینجا چون تعدوا هست نمىتوان به معنى شماره گرفت باید ترجمه به این شود اگر نعمت خدا را بشمارید نمىتوانید به یاد نگهدارید از بس كه بسیار است یا آنكه به هر اندازه شمارى كه در زبان شما رسم شده از لكِ هندى و كرورِ پارسى و ملیونِ اروپایى بیشتر از آن اندازه است كه نمىدانید چه نام بر آن نهید، به علاوه كه دم افزون رو به بیشتر شدن است پس ذهن پاره مىشود از جا دادن آن اندازه شمار در خودش، مىتوانید تعدو را به معنى تریدوا بگیرید مانند اذا قمتم كه اذا اردتم القیام است، آنگاه لاتحصو به معنى شماره مىتواند بود. در جلد اول ص 57 جدول نعم نوشتم.
19- و الله یعلم ما تسرّون من الحقد و ما تعلنون منالأنكار.
در اینگونه آیات مراد تساوى دو معلوم متناقض است در پیشگاه علم خدا نه تنها بسیارى معلومات، ممكن است كسى سرّ و علنى را بداند اما یكسان (به انواع یكسانى) نمىداند و براى خدا با همه یكسانى ها یكسان است پس اینگونه دانش در غیر خدا نیست، همچنین گذشته و آینده را خدا یكسان مىداند بلكه به یك دانش مىداند، مانند آنكه كسى یك نگاه بكند و دو چیز را پهلوى هم ببیند.
اكنون در نظر ما نه گذشته هست نه آینده تنها اشیاء حاضره هستند، و در نظر خدا آن دو نیست پهلوى این یك هست نمایان است، بدون هیچ تفاوتى. صفحه خارج آن هم پشت و روى صفحه براى خدا صفحه ذهن و صفحه ذهن همه ما گذشتگان از ما تا ازلالأزال و آیندگان ما تا ابدالأباد براى خدا صفحه خارج است، آنچه همه ماها مجموعاً تصوّر كرده یا بكنیم خدا آنها را پیش و بعد از تصور ما و در حین تصور ما یكسان مىبیند، دانستن خدا همان دیدن است و دانستن ما غیر دیدن است، ما دانشى داریم و دیدى، و آنها غیر همند.
20- و الذین یدعونهم من دون الله لایخلقون شیئاً و هم یخلقون.
چون عاید صله نیست پندار مىشود كه من دون مفعول یدعو باشد، اما لا تا آخر مجهول مىماند، تكلیف اعراب محلّى و مرجع ضمیرش معلوم نمىشود، پس باید عائد صله تقدیر نمود و من جنسیه باشد، یعنى بتها آفریننده چیزى نیستند زیرا خودشان آفریده شدهاند آفریده شده بى جانى هستند كه قابل جان هم نیستند و نمىفهمند كه بىجانند و نه كه كى با جان خواهند شد.
21- امواتٌ غیر ذیروح غیر احیاء و لا قابل الرّوح و ما یشعرون بعدم روحهم و لابانّهم ایان یبعثون اشارة ببعث الأصنام و صیرورتهم موقّتاً ذو یروح لأتمام حساب عبدتهم ثم یفنون.
در محشر براى انجام حساب هر كارگر همه آلات كارش آورده مىشود به حال جاندارى موقتى تا شهادت دهند (شهود محشر هشت دستهاند من در ثمرالحیوة ص…شمردهام از روى اخبار صحاح و كسى پیش از من نكرده بود) و بت هم آلت گناه بت پرست واقع شده بىاختیار خودش، در محشر عدل خدا بت را هم جان مىدهد و حاضر مىكند و پس از انجام كار آن هم مانند همه چیز غیر جان بشر معدوم مىشود، زیرا با آنها حساب و كتابى نیست. اكنون اینجا براى نفى خدا بودنِ بتان چهار دلیل فرموده، مخلوقند نه خالق، مردهاند نه زنده، بىجانند و قابل جان داشتن هم نیستند، شعور ندارند كه بىجانى خود را بدانند و نه كى خواهند جان دار شد را بدانند، پس ضمناً فرموده كه وقتى مىآید كه همین بت بىجان هم جان مىیابد، عرفاء آن جانى كه در محشر همه چیز خواهند یافت گویند امروز هم آنرا دارند اگر كسى ملتفت شده به آن جان محشرى خودش در همه چیز آن جان را خواهد دید و از آن جان آوازها خواهد شنید، محمد از آنها بود كه همین جا آواز بتان را مىشنید، كه ما آفریده شدهایم نه آفریننده، بىجانیم نه با جان، نمىدانیم كى جان عاریه موقتى خواهیم یافت.
22- الهكم اله واحد فالذین لایؤمنون بالأخرة اذ لیسوا من جنسها قلوبهم منكرة اى جاهلة و هم مستكبرون عن التعلّم.
23- لاجرم ان الله یعلم مایسرّون و مایعلنون انه لایحبّ المستكبرین.
حقا كه خدا نهان و عیان را مىداند و حقا كه خدا دوست نمىدارد آن را كه سر از دانش بپیچاند و نخواهد در دنیا چیزى بفهمد.
24- و اذا قیل لهم ماذا انزل ربكم قالوا اساطیر الأولین.
25- لیحملوا اوزارهم كاملة یومالقیمة و بعضاً من اوزار الذین یضلّونهم بغیر علم الاساء ما یزرون.
لام غایت است نه علت و من مقابل كاملة است لذا ما تصریح به بعض نمودیم و نیز به غیر علم، یعنى گناهان خود را تماماً دانسته به گردن مىگیرند و پارهاى از گناهان گول خوردگان را نیز بىآنكه بدانند و گردن گیرند و چه بد وزر و وبالى است.
26- قد مكر الذین من قبلهم فاتى الله اى قطع بنیانهم من تحت القواعد فخر علیهم السقف من فوقهم و اتیهم العذاب من حیث لایشعرون.
گذشتهها هم با پیمبران مكر كردند خدا از زیر ستونها ریشه آنها را كند بىآنكه بفهمند یكباره سقف مكرها بر سر خودشان ریخت، دانسته شد كه به خود مكر كرده بودند[2].
27- ثم یوم القیمة یخزیهم و یقول لهم این شركائى الذین كنتم تشاقّون رسولى فیهم قال الذین اوتوا العلم انّ الخزى الیوم والسوء على الكافرین.
28- و هم الذین تتوفیهم الملئكة تقبض ارواحهم فى حالكونهم ظالمى انفسهم فالقوا السلم بان قالوا ما كنّا نعمل من سوء فیجابون بلى ان الله علیم بما كنتم تعملون.
29- فیقال لهم ادخلوا ابواب جهنم خالدین فیها حال مقدرة فلبئس مثوى المتكبّرین.
اینجا زبان حال كفار تمام شد كه این قرآن را اگر از كافران بپرسند كه چیست، گویند مشتى به هم بافته گذشتگان است كه محمد پیدا كرده، آب و تابى بر آن افزوده، بعض شنوندگان هم باور نموده از دور محمد مىپاشند كافران خورسند مىشوند كه مكرشان اثر كرد و محمد باطل شد، اما خدا ریشه مكر آنها را از سوى محمد كنده به سوى خود آنها كرده و آنها بىخبرند تا وقتى كه سقف خانه مكرشان كه ساخته بودند بر سر خودشان بریزد، آنها پندارند كه از بالا خراب شده و ندانند كه از زیر خراب شده، و آن چنان است كه در محشر بر آنها دو گناه بار مىشود یكى كامل مخصوص به خودشان بىشریك یكى دیگر گناه گولخوردگان از گفته آنها كه از دور محمد پاشیدند، كه با هم شریكند، پارهاى عذاب آن گولخوردهها را باید این كفّار بكشند،پس كفار همانكه كار را سخت دیدند از در راستى و آشتى پیش مىآیند و مىگویند كه كفر و عذاب خودمان درست اما كفر آنها را كه ما نكردیم، جواب داده مىشوند چرا شما كردید خدا كه از دل شما آگاه است كه آن دم كه اساطیر مىگفتید غرضتان تنها خودتان نبود مىخواستید دیگران را هم برگردانید، پس هر كه برگشت نصف گناه به گردن شما است اینك همه درهاى دوزخ بر روى شما باز است، در آیید براى همیشه ماندن و چه بد جایى است.
اكنون زبان حال پرهیزكاران است كه از آنها پرسند قرآن چیست، گویند خیرى است رو به مردم نیكوكار آمده كه هم خیر دنیا است و هم آخرت كه چه جاى خوشى دارند.
30- و قیل للذین اتقوا ماذا انزل ربّكم قالوا خیراً للذین احسنوا فى هذه الدّنیا حسنة و لدار الأخرة خیر و لنعم دار المتقین.
این همان هدى للمتقین اوّل قرآن است (اول مصحف نه اول نزول) كه خدا نام مسلمان را متقى نهاده فرموده چه خوب است خانه متقیان، اگر پرسند كجا است كه خوب است جواب داده.
31- جنات عدن یدخلونها تجرى من تحتها الأنهار لهم فیها مایشائون كذلك یجزى الله المتّقین.
32- و هم الذین تتوفّیهم الملئكة طیبین مقابل ظالمى است پس معلوم مىشود كه معنى ظالمى انفسهم بد حال بودن است و از خود ناراضى بودن چنانكه بفهمند كه به ستمهاى خود درماندهاند و از خودشان بیزارند و نمىخواهند باشند مىخواهند عدم شوند، كافر همان وقت جان دادن حسّ مىكند كه به بد جایى مىرود، و مؤمن همان دم مىفهمد كه به جاى خوبى مىرود، لذا سر خوش و مست است، سلام مىدهد سلام مىگیرد، ملئكه قابض روحش به او مىگوید در آ به بهشتِ نتیجه كردارت یقولون سلام علیكم ادخلوا الجنة بما كنتم تعملون.
اینجا زبان حال مؤمن تمام شد باز مىرود بر سر كفار و تهدیدشان مىفرماید كه آنقدر ایمان نمىآورید تا ملائكه عذاب بیایند یا امر خدا بى توسط ملك برسد و گذشتهها هم این طور كردند و بر خود ستم نمودند.
33- هل ینظرون الّا ان تأتیهم الملئكه اویأتى امر ربك كذلك فعلالذین من قبلهم و ما ظلمهم الله و لكن كانوا انفسهم یظلمون.
34- فاصابهم سیئات ما عملوا و حاق بهم ما كانوا به یستهزئون.
همان را كه دروغ مىدانستند و با استهزاء نامش را مىبردند آمد و دور ایشان را گرفت كه راه گریز ندارند، از ناچارى جبرى مىشوند كه اگر خدا خواسته بود نه ما نه پدران ما غیر خدا را نمىپرستیدیم و به جز حرام خدا را حرام نمىدانستیم چنانكه در انعام آیه 148 گذشت.
35- و قال الذین اشركوا لوشاءالله ما عبدنا من دونه من شئی نحن و لاآبائنا و لاحرمنا من دونه تحریمه من شئی كذلك فعل الذین من قبلهم فهل علىالرّسل الّا البلاغ المبین.
36- و لقد بعثنا فى كل امة رسولاً ان اعبدو الله واجتنبوا الطاغوت فمنهم من هدى الله و منهم من حقّت ثبتت علیه الضلالة فسیروا فىالأرض فانظروا كیف كان عاقبة المكذّبین.
37- ان تحرص على هدیهم فان الله لایهدى من یضل من یفیض علیه باسمهالمضلّ و اسمه هو الفاعل لا حرصك فانما انت نبىّ لا فاعل و ما لهم من ناصرین غیر اسماء الله.
38- واقسموا بالله جهد ایمانهم لایبعث الله من یموت بلى وعداً علیه حقاً و لكن اكثر الناس لایعلمون.
39- لیبین لهم الذى یختلفون فیه و لیعلم الذین كفروا انهم كانوا كاذبین.
40- انما قولنا لشئی اذا اردناه ان نقول له كن فیكون.
تا اینجا اجماعاً در مكه نازل شده و از اینجا تا آیه 115 محل خلاف است و سه آیه آخر اجماعاً در مدینه نازل شده پس از سور مشتركه است. ظاهر این آیه (كه قائلین به قدم قرآن دلیل خود مىدانند و قائلین به حدوث هم همین را دلیل خود) بودن كن است غیراراده، زیرا جزاء آن واقع شده و جزاء غیر شرط است، و نیز مدلول این آیه آنست كه مبدء وجود مطلق قول است نه اراده با آنكه حكماء و عرفاء مبدء را فعل مىدانند و آن فعل را اراده تعبیر مىنمایند و اراده را از «صفات فعلیت» مىشمارند نه از صفات ذاتیه و بعضى اراده خدا را دو قسم مىدانند یكى ذاتى یكى فعلى، و نیز لفظ آیه عجیب است زیرا حمل شئی بر نفس شده خبر عین مبتداء است یكى مصدر صریح است یكى مصدر منسبك، به آن مىماند كه در نزد مردم قول خدا مطرح انظار شده بود هر كسى چیزى مىگفت و غالباً دور و دراز مىگفتند سخن بسیارى براى خدا قائل مىشدند تا اشیاء به وجود بیایند، مانند آنكه به این مختصرى عدم به وجود نمىآید. حصر انما نفى سخن بسیار است یعنى نزد خدا كه كارش به قدرت است نه به اسباب كارى ندارد، قولى كه موجد اشیاء است تنها دو حرف كن است.
كسى كه خالق هر چه به یك اراده بود
تمام كون و مكان با دو حرف كن آرد
سخن ما جز گفتن كن چیز دیگرى نیست، پس حدیث خلقالله الاشیاء بالمشیة و المشیة بنفسها با این آیه جنگ خواهد كرد، كه این قول در این آیه بعد از مشیت است زیرا اراده همان مشیت است و اگر غیر آن مشیت مخلوق بها باشد جنگ سختتر خواهد شد، اكنون اگر پس از اراده قول نباشد فیكون نخواهد شد و اگر باشد پس بالمشیة خالص نخواهد بود، باید در حدیث تقدیرى قایل شویم بالمشیة به شرط قول كن.
41- و الذین استیناف هاجروا ترگوا اوطانهم فى الله لله من بعد ما ظلموا فلا یعمّ كل من هجر لنبوّئنهم فىالدّنیا داراً و معونةً حسنةً و لأجر الأخرة اكبرحسناً لو كانوا یعلمون تاكید كبرالأخرة.
42- كیف لا و هم الذین صبروا فى الله على ما ظلموا حتى طاقوا فهاجروا و كانوا بكل حال على ربهم یتوكّلون.
هجرة به كسر ها اسم مصدر است و مصدر به فتح است بى تا در اسلام معنى خاص پیدا كرده به حدّ حقیقه شرعیه و موضوع چند حكم بزرگ شده از جمله ارث بردن مهاجر از مال هر میت موقتاً كه بعد منسوخ شد و از جمله وجوب خانه دادن اهل مدینه به آنها به حكم این آیه و آن هجرت از مكه است یا به حبشه یا به مدینه به شرط پیش از فتح مكه، به دلیل (لا هجرة بعدالفتح) هجر از الفاظ پر معنى است هم معنى مصدرى دارد دوازده تا از جمله وقتى كه با الى متعدى شود به معنى شتابیدن است (المهجّر الى الجمعة كالمهدى بُدنةً) یعنى آنكه زودتر به نماز جمعه حاضر شود مانند آنست كه یك شتر قربانى هم آورد، و اگر فاعلش شتر باشد به معنى جوانى و خوبى است (اهجرت الناقة) مثل است یعنى این شتر جوان شده چه جوان خوبى. و هم اسم عین كه نام بیست چیز است از جمله هر خوبى كه بهتر از همه نوع خودش باشد چه آدم چه غیر آدم، آن را مهجر نامند اما در سخن بعكس است هر سخن بد و بدتر را هجر نامند (یهجر)یعنى هذیان مىگوید (لاتقل هجراً) (رماه بهاجرات) یعنى دشنامهاى بد به او داد.
هجیر حوض بزرگ پهناور است، هِجار چیز بىمانند است و انگشتر گرانبها و طوق گردن و تاج و ریسمانى كه براى قشنگى به مچ پاى شتر بندند. هَجِر ككتف ناتوانى است كه سنگین راه مىرود. هجر كزجر شهر ارزان فراوانى است. هجر كحجر نام شهرى در یمن و همه جاهاى بحرین (عجبت لتاجر هجر) (كمُبضِعِ تمر الى هجر) یعنى تاجرى كه خرما ببرد به هجر (و زیره به كرمان) و نام دو ده برابر هم در سر كوهى در حضر موت آن هر دو را با هم (هَجَران) و هر یك تنها نام دیگر دارد. هجرة نام دو جا در یمن است. هاجرة وقت گرماى ظهر است. هجورى نام غذایى كه در ظهر بخورند. هجرة كشجرة یك سال تمام است. هجیرة یك سال كوچك یعنى نزدیك یك سال، حدیث (لا هجرةَ بعد ثلث) به معنى لغوى است در آداب معاشرت دوستان است كه بیش از سه روز نباید همدیگر را نبینند (وقتى حاج ملاآقا(اعلم علماء قزوین) به پدرم نوشته بود كه از جانگرانى خودم به حیرتم كه سه روز است ندیدهام و زندهام، شرح احوال او در كیواننامه و دوره كیوان نوشتهام استاد من بود در فقه و اصول و بس خوش تقریر بود).
حقیقه شرعى شدن لفظ هجرت براى ترك مكه ننگ بزرگى را مىرساند براى اهل مكه با فخر بزرگ قبله بودن براى خود مكه و نام بیتالله و بلد امین در سوره تین، بویژه با تصریح بعد ماظلموا با انضمام حتى طاقوا، حدیث (الفرار ممّا لایطاق من سنن المرسلین) درباره هجرت خود حضرت است كه فرار ناچارى بود نه هجرت اختیارى. عمر هر گاه كه از غنایم به مهاجر مىداد، این آیه را مىخواند و مىگفت: بگیر این وعدهاى است كه خدا در دنیا به تو داده و آخرتى به جاى خود است، پس دانسته مىشود كه لنبوّء در اینجا تنها منزل دادن نیست گر چه لغت تنها منزل است، لذا در تفسیر عربى افزودم و معونة تا شامل ارث و غنیمت هم بشود (حلال شدن غنائم جنگ در اسلام با حرام بودنش در توریة براى بى چیزى مهاجرین بود كه دست از دارایى خود در مكه برداشتند و دست از دین برنداشتند پس انصار طفیلى مهاجر بودند) الذین دوم چونكه كلام تام و مربوط به سابق هم نیست باید آن را یا جواب سوال مقدر گرفت كه من هم باشد ولى آن هم مفید نیست زیرا تعیین به شخص و به وصف ممتاز كه نیست زیرا ظلمه لازم داشت صبر را تنها توكل افزوده شده آن هم تعیین نیست تا قابل جواب من هم باشد، بهتر تقدیر كیف لا و هم و در اینگونه موارد رسم است كه یا به لفظ در آرند یا به تقدیر، چونكه بزرگتر بهانه كفار كه صورت قانونى هم داشت آن بود كه پیمبر باید از ملائكه باشد كه دختران خدایند نه از بشر و جواب را خدا در جاى دیگر توالى فاسده یا غیر مطلوبه ملك بودن را مىفرماید، اینجا وقوع تاریخى را فرموده كه از اهل خبر چه مؤمن چه كافر بپرسید كه تاكنون در همه دنیا پیمبر ملك نبوده همه مرد بودند، زن هم نبودند تا در زن بودن مانند ملك باشند و شما بهانه را از سر گیرید.
43- و ما ارسلنا من قبلك ملكاً و لا امرأةً الّا رجالاً بتعدّد القوم لا جمعاًلقوم واحد نوحى الیهم اى ارسالنا بطور الوحى فاسئلوا اهل الذّكر مقابل السهو لا شیئى خاص بقرینة السؤال انكنتم لا تعلمون تعریض یأتكم ایضا سمعتم بالأستفاضه و هذا امر بین.
44- ارسلناهم بالبینات المعجزات والزبر الكتاب و انزلنا الیك الذكر من اسماء القرآن لتبین للناس ما نزل الیهم اى معانى القرآن و لعلّهم یتفكرون فى انه لیس كلام البشر.
ذكر اول به معنى خبر تاریخى است و انكنتم تعریض به آنكه خودتان هم مىدانید كسى نگفته كه پیمبرى زن بود یا ملك. جمع رجال براى تعدّد اقوام و اوقات است نه آنكه وقتى بر قومى سه پیمبر با هم آمده باشند مگر در رسل انطاكیه كه به نوبت و به یارى هم آمدند و مطلبشان یكى بود (در یس خواهد آمد) بالبینات متعلق است به ارسلنا مقدر مفهوم از الّا مراد معجزات است و زبر كتب آسمانى است، در جلد اول ص 288 چند بیان براى بینه و زبر گذشت. خبر جابر كه امامیه به دست دارند كه مراد از اهل ذكر دوازده امام ما هستند نتواند بود زیرا از اهل بیت آن روز به جز على كسى نبود تا فاسئلوا مورد یابد و پرسش از على هم مصادره بر مطلوب است زیرا او جزء محمد بود و متظاهر به علم تاریخ نبود، و نیز بناء این سخن برآن خواهد شد كه مراد از ذكر اول هم قرآن باشد و این درست نیست زیرا باز مصادره بر مطلوب است و از سیاق كلام بیرون است، علم اهل بیت بما كان و ما یكون مسلّم نزد ما امامیه است امروز نه نزد اهل مكه در آن روز.
لیبین مىفهماندكه بیان قرآن را باید خود پیمبر نماید و غیر او حق ندارد تا درست گفته باشد یا نه. احتیاج به بیان هم منحصر است به آیات متشابه، در محكم خود لفظ مبین است، متشابه در قرآن كم است، آن هم كه هست غیر مورد تكلیف عام منجّز است و شاید بالبینات هم كتب آسمانى باشد از جهت بیان كردن هر پیمبر كتاب خود را، كتاب دلیل پیمبر است و بیان آن تقریب دلیل است كه به عهده صاحب دلیل است، اگر دیگرى تقریب كند هیچ مفید نیست.
45- افأمن الذین مكروا السّیئات ان یخسفالله بهم الأرض او یاتیهم العذاب بغتةً من حیث لایشعرون.
چه ایمنى دارند گنهكاران از آنكه زمین آنها را فرو برد چنانكه قارون را برد یا از غیر زمین جایى كه ندانند بلایى بریزد بر ایشان، اگر بشود چه توانایى به دفع دارند، یا وقت راه رفتن ناگهان بلاء بیاید یا با ترس و لرز سابقه و هر گونه حفظ خود باز بلا بیاید آنها كه عاجزند، مگر مهربانى خدا دفع بلا كند پس چه ایمن نشستهاند و با خدا مكر مىكنند.
46- او یأخذهم فى حین تقلّبهم فى الدّروب و فى الاشغال فما هم بمعجزین.
47- او یأخذهم على تخوّف و تحفّظ فان ربكم لرئوف رحیم لاغیره.
48- اولم یروا الى ما خلقالله من شیئى یتفیوء ظلاله عن الیمین و الشّمائل سجّداً لله و هم داخرون صاغرون اذلّاء، اینجا باید سجده نمود رو به قبله شرط نیست جمله حال سجّداً و آن حال ظلاله است بطور تداخل و این بهتر از ترادف است كه هر دو حال ظلاله باشند زیرا او یكى بیشتر نیست و دیگر سجده با حال ذلّت مطلوب است سجده ذلیلانه. اولم یرو كه در دیدنىها گفته مىشود نمىگذارد كه ظلال را به معنى مراتب وجود بگیریم كه هر مرتبه سایه مافوق است و سایه انداز مادون و یمین را وجود ربطى اشیاء بگیریم كه وحدت است و همه چیز رو به بالا متوحّد است و شمائل را وجود نفسى بگیریم كه هم كثرت طولى دارد و هم كثرت عرضى هم بالنسبة و هم مطلقا زیرا لازم دارد ثالث برزخى را تا ربط دهد و متحد كند آن را با وجود ربطى تا همه چیز مثلّث گردد كه اقلّ مدلول جمع است و این خود یك كثرت شوم مسرى است كه واحد اضافى را (وجود ربطى) بلكه واحد حقیقى را هم متكثّر مىكند (هر چیزى در نزول رو به كثرت دارد پس متكثر است و در صعود یعنى رو به غیب رو به وحدت دارد پس كثیر متوحد است.
یمین حیث رو به غیب است شمائل حیث رو به شهود است و سجده را امكانى بگیریم كه قبول فیوض بقائیه متوالیه باشد نه فعلى كه به زمین افتادن باشد، زیرا استفهام انكارى اثبات دیدن عموم را مىكند و پیدا است كه عموم بویژه عرب آن زمان كه از خرما بت بسازند مانند عروسك از جوز قند كه در جلد دوم كیوان نامه ص… گفتهام، نمىدیدند سایه بودن عوالم را و سجده امكانى را، آنها سجده را افتادن به زمین مىدانستند و این حالت را براى سایهها مىدیدند. سایه پیش از ظهر را ظل و پس از ظهر را فیئى مىنامیدند، خدا از همین فهم ساده آنها استفاده مىكند و مایه پند و دعوت قرار مىدهد و به گرانتر بهائى به خود آنها مىفروشد.
پس از تشبیه افتادن سایه را به زمین به سجده كه محسوس است فوراً توجه مردم را جلب به فلسفه ادعایى مىكند كه این سجدهاى است كه همه چیز در ضمن سایهاش براى خدا كرده بى آنكه قصد سجده و خدا داشته باشد، زیرا سایه را خدا قرارداده براى هر چیز بىاختیار آن چیز و هر چیز بىاختیارى كار خدا است (جهت غیب).
پس خدا از همه چیز براى خودش سجده گرفته و به شما امر كرده كه به اختیار هم سجده كنید تا توافق جبر و اختیار ایجاب آبرومندى و حقیقت بینى شما را بكند. اگر پیمبر مطالب عرفانى را سند خود سازد باید اول بیان مطالب عرفان را كاملاً توضیح دهد چنانكه همه توده باور كنند آنگاه نتیجه مثبت بگیرد، زیرا گفتیم كه تقریب دلیل به عهده مدعى است، امروز عرفاء خوب هم به كرسى نشانند سجده امكانى را نمىشود تفسیر و بیان آیه هزار سال پیش قرار داد، زیرا عرفاء آن وقت كه بگویند و مقرّر درس پیمبر باشند و كفار آن روز هم امروز نیستند تا بشنوند، پس پل از آب دور است یا آب از پل دور است نمىدانیم تقصیر كیست، آنقدر مىبینیم كه این پل محكم در عین خوبى و پر خرجى بىفایده افتاده رنجها هدر رفته مصالح هم تلف شده مانند همه تدبیراتِ ما.
در هیچ حدیثى نیست كه در نزول اینگونه آیات عرفان پذیر از حضرت توضیح خواسته باشند یا دورى از فهم را عیب گرفته باشند، آن بهانه جویان كنجكاو استهزاء هم نكردند، پس دانسته مىشود كه پر دور از فهم نبوده كه جاى بهانه باشد، یك چیزى فهمیده ساكت شدند ایمان هم كه نیاوردند، انصاف باید داد اگر سكوت آنها براى روشن فهمیدن وجود ربطى و سجده امكانى و ذو وجهین بودن عالم طبع وجه واحد متكثر وجه كثیر متوحد و غلبه كثرت بر توحّد و استهلاك توحّد در جهت شمال طبع (پس روى شمالیش بسیار است جنبه یلى النّفسىِ طبع، كثرت بىوحدت است و در جنبه یلىِ الرّبّى اندكى وحدت آن هم نسبت به كثرت شمالى توان فرض نمود) بود پس آنها شیخ محیى الدّین آن دوره بودند همه عموماً، دیگر كافر یعنى چه، دیگر پیمبر خاتم چه غصهاى داشت، چنین دانشمندان روشن فكر در یك زمان اعجاز بزرگىاست، از آن طرف ختمالله على قلوبهم صمّ بكم با این فهم تند كه نپرسیده همه مطلب را دانسته باشند چه مناسبت دارد. باور كنید كه خود حضرت هم از این آیه ذهنش به وجود ربطى ظلّى و آنكه هر ظلّى ساجد ذیظلّ است نرفت، همین سایه دیدنىها كه خود آنها نمىدانند و قاصد نیستند اما در ضدّ سمت روشنایى به زمین مىافتند و به جنبش آنها و به تفاوت سمت روشنى مىجنبند و این افتادن و جنبش یك امر طبیعى است به اختیار نیست پس مالك حسّى ندارد كسى هم مدّعى مالكیت نشده بود تا آن وقت، خدا از موقع استفاده نموده مدّعىِ بلامعارض شد كه این سایهها سجده قهرى است كه همه چیز براى خدا مىكند شما چرا نمىكنید، كسى هم منكر نشد كه بگوید در تاریكى چرا سایه نیست پس سایهها اثر و مصنوع نورند كه مىزند با پنجه قهر مرتبهگى (كه نور قاهر بر ظلمت است) بر سر هر چیز و او را دو پاره مىكند یكى مانده یكى به زمین افتاده و گاهى چند پاره اگر نور متعدد باشد یا درجه نور در اثر بُعد متفاوت شود چند سایه مختلف در رنگ و شكل مىافتد، پس همه چیز براى نور سجده مىكند نه براى خدا، آنگاه خدا هم بفرماید اللّه نورالسموات و الأرض، باز مردم ساكت شوند نگویند این توسّع و مجاز است و تشبیه ادعایى، زیرا وجه شبه در مشبّه به مسلّم كلّ است و در مشبه مسلّم بعض است، و خدا نتیجه گرفته ارسال مسلّم فرماید یضرب الله الأمثال للناس، اینك سجده سایهها و سجده هر جنبنده مادى مانند هر ملك روحى هم یكى از آن امثال است و به قدر مثل بودن مسلّم توده است و مقصود قرآن حاصل است. اكنون عارف مىتواند بگوید كه این تنها مثل نیست بلكه حقیقت امر است و یك هنر و توانایى دانشى به خرج دهد، نه آنكه جدّ كند كه غرض از نزول آیه تزریق این مطلب بوده به اذهان مسلمانان افراد یمین با جمع بودن شمائل، در اینگونه موارد در كلام فصحاء بسیار آمده مغتفر و مورد مسامحه است لازم نیست كه حكماً غرضى در میان باشد، نباشد هم بیرون از بلاغت نمىرود.
49- و لله یسجد ما فى السموات و ما فى الارض من دابّة بیان الأرض فقط تصریحاً بتعمیم المحسوس والملئكة الارضیة اى قوى الطبع اذ المتبادر من ما نفس الاشیاء لاقویها و هم اى المواد و قویها لایستكبرون عنالسجود و اما نفوسها المختارة فمستكبرون.
لفظ ملئكه و نسبت عدم تكبر بطور جزم دلیل مراد بودن ذوات اوّلیه اشیاء از لفظ ما است و من دابة تأكید عموم ما را مىكند اما نسبت به ذوات اولیه نه به قوههاى منشعبه از آنها و نه به نفوس حاصله پس از انشعاب قوهها كه به سبب آن نفوس داراى اختیار زائد مىشوند، یعنى بیشتر از سادگىِ ذات و از اقتضاءِ قوهها یك اراده آزادى در آنها پیدا مىشود كه فصل مقوّم حیوانیت است و در این اراده تكبّر و خودىهاى بد و دوستى و دشمنىها پیدا مىشود. پیش از پیدا شدن اراده و فروعش همه چیز ساجد است به دو نحو سجده یكى ذاتى یكى قوّتى كه تعبیر به ملئكه شد و سجده همان تسلیم محض است كه دروغ نمىتوانند گفت و بیش و كمتر از داده خدا را نتوانند از خود بروز داد و بیشتر خواهى ندارند هر چه خدا داده همان است، هیچ یك از قوهها هوس ادراك مدركات قوه دیگر را ندارند و از مدركات خودشان خوددارى و سرپیچى ندارند كه بتوانند و نكنند و همین دو معنى سجده است، اما همانكه داراى اراده شدند هم تكبر هم مخالفات پیدا مىشود. پس این یك آیه پر مغز خوش بیانى است و ریشه اصلى مطلب را به دست مىدهد كه در عوالم وجود از غیب و شهود 3 هستى هست، ذوات – قواى – اراده حادثه نه اراده قدیمه كه منحصر به خدا است. ذوات و قواى خواه روحى خواه مادى، خودى زائد ندارند، اراده خودى زائد (اما پندارى محض كه نه ما بازاء دارد نه منشاء انتزاع به جز غلط عقلى چیزى نیست در ثمرالحیوة ص… تا… بیان غیر مسبوقى براى توهم و اغلاط عقلى كردهام) تولید مىكند و دوزخ همین خودى زائد است (موجد دوزخ خودمانیم، موجد بهشت خدا) و این خودى زائد با آنكه ریشه ندارد (مالها من قرار) همه كارها را مىكند مانند ریشهدارها و خدا به او اعتبار داده كه خطابات دینى و عقلى به او نموده، پیمبر و كتاب بر او فرستاده، اگر این خودى نبود دینى لازم نبود زیرا گناه در كار نبود و غیر امر خدا انجام نمىیافت، اما این خودى هنرهاى انحصارى هم دارد كه نور پاش سماء عقول است براى آن هستى عاریتى یافته، شرور صادره وجود قهرى بالعرض دارند قابل توجه نیست، اما هنرها وجود اصلى مستقلّ منحصر بالنّوع دارند كه اگر این خودى نبود آنگونه وجود اصلاً نبود، پس یك امر عدمى سرمایه وجودهاى گرانبها شده، هر خوب بزرگى قدرى بدىها لازم دارد، بىآنها نمىشود. لایترك الخیر الكثیر اترك شرٍّ یسیر. فخذو اغتنم.
50- یخافون ربهم من فوقهم خوفاً ذاتیاً لانفسیاً و یفعلون ما یؤمرون.
عطف بر لا و خبر هم است یعنى آن دو دسته موجود (ذوات قواى) ترس و فرمانبرى ذاتى دارند نه نفسى، زیرا هنوز داراى نفس نشدهاند، پس نسبت ترس و كار به آنها مانند نسبت صفات به ذوات است كه اراده و شعور مداخله ندارد غرض احاطه قاهرانه خدا است بر همه چیز.
من فوقهم به معنى نه پیش رو و پهلو است كه حال بتها است پس مراد جهت غیب است و نفى جهت شهود و حاجت به تكلّف كه مفسّران كردهاند، خواه متعلق به رب باشد یعنى مربّى بالاى سرى نادیدنى یا به یخافون یا ظرف مستقر و مفعول مطلق نوعى یعنى ترس حاصل از جهت غیب یا آنكه مخوف در جهت غیب است.
خلاصه اولم یروا تا یؤمرون، برگردانیدن احوال و افعال طبیعت را (كه بىصاحب دیده مىشوند) به سوى خدا و توجه دادن افكار مردم به وادى كارهاى طبیعت كه مركزى براى آن كارها بیابند كه آن مركز هم مبدء آن كارها باشد و هم غایت آنها. تمام شد حزب 54 كه پنجاه آیه بود.
51- و قال الله لاتتخذوا الهین اثنین انما هو اى ما تطلبونه اله واحد ثم التفت عن الغیبة الى حصر لوازم الالوهة بنفسه فایاى فارهبون لینحصر اله واحد بنفسه قهراً.
جمله لا تا آخر كلام خدا است مشتمل بر خطاب و غیبت و تكلّم و حصر غایب به متكلم (دو خدا مگیرید خدا یكى است نه بیشتر پس از غیر من مترسید) باز بر مىگردد به غایب.
52- و له ما فى السموات و الارض و له الدین انعطاف الشهود الى الغیب حكماً قهراً لزوماً و هذا معنى واصباً افغیرالله تتقون التقوى احد معانىالدین.
همه چیز مال خدا است و دین لازمى هم كه حكماً باید باشد آن هم مال خدا است، دیگر جا دارد كه از غیر خدا بترسید؟ ترس یكى از لوازم خدایى است و یكى از معانى دین است چون همه چیز مال او است پس نه ترس از غیر او و نه دین جز رو به او نباید باشد.
واصب مانند واجب به معنى دائم و ثابت است وصب از بنصر است تا سبّابه و با دو زبر مرض موصّب كمعظّم علیل پر مرض.
53- و مابكم من نعمة فمنالله ثم اذا مسّكم الضّر فالیه تجأرون تلوذون تعوذون لا الى غیره (المعاذ مفیض النعم).
54- ثم اذا كشف الضرّ عنكم اذاً فریق منكم بربّهم یشركون.
در سختىها همه رو به خداى غیبى دارید و به او مىنالید همانكه بلاء رفت خوشى آمد به خیال شرك به خدا مىافتید تا به جاى شكرِ رفع بلاء كفران ورزید.
55- لیكفروا بما اتیناهم لام عاقبة است نه علت فتمتّعوا بكفركم فسوف تعلمون.
حظ كنید از این كارهاى نارواى خود آخر خواهید دانست.
56- و یجعلون لما لایعلمون نصیباً مما رزقناهم تالله لتسئلنّ عما كنتم تفترون قولاً و فعلاً.
57- و یجعلون لله البنات سبحانه و لهم مایشتهون.
58- و اذا بشر احدهم بالأنثى ظلّ صار تمام النهار وجهه مسوّداً و هو كظیم جوفه مملوّ من الغیظ لكنّه ساكت.
اگر بر یكى مژده آرند كه خدایت دخترى داده آن روز تا شب رویش تیره رنگ است از غیظ و در گوشهاى سر به گریبان فكر مىكند كه آن دختر را زنده به گور كند یا نگهدارد و به ننگش تن دهد، بد حكمى مىكنند كه ملائكه را دختران خدا مىدانند.
59- یتوارى من القوم من سوء مابشر به ایمسكه على هون ام یدسّه فىالتّراب الاساء ما یحكمون.
دو ضمیر مذكر بلكه سه به انثى بر مىگردد به تأویل مولود، نزد فصحاء تذكر و تأنیث سهل است منافى فصاحت نیست.
60- للذین لا یؤمنون بالاخرة مثل السوء و لله المثل الأعلى و هوالعزیز الحكیم.
61- و لو یؤاخذالله الناس بظلمهم ما ترك علیها الارض من دابة و لكن یؤخرهم الى اجل مسمى معین عنده لایعلمه غیره فاذا جاء اجلهم لایستأخرون ساعة و لایستقدمون تاكید عدم التأخیر و لیس مقصودا ابداً و نحوه مرسوم.
اگر خدا مردم را به بدىهاشان بگیرد جنبندهاى در زمین نمىماند خدا تأخیر مىاندازد تا به وقتى كه خودش خواسته آن دم دمى به عقب نیفتد. ساعة به معنى منتها كمىِ زمان است نه مصطلح تا مفهوم لقب پیدا كند.
62- و یجعلون لله مایكرهون و تصف السنتهم الكذب ان بیان الكذب لهم الحسنى لاجرم ان لهم النار و انهم مفرطون منسیون فیها باقون ابداً.
مردم به دروغ گویند كه همه خوبىها مال ما است به همین جهت دوزخ مال آنهإ؛ظظ است كه دیگر كسى به یاد آنها نمىافتد و در آنجا مىمانند همیشه.
63- تالله لقد ارسلنا الى امم من قبلك فزین لهم الشیطان اعمالهم فهو ولیهم الیوم و لهم عذاب الیم.
تا حرف قسم است به شرط لفظ الله دیگر به هیچ لفظ در نمىآید و در قرآن شش تالله هست كه دو تا در این سوره است و چهار تا در یوسف و دیگر نیست.
64- و ما انزلنا علیك الكتاب لشیئى الّا لتبین لهم الذى اختلفوا فیه و هدى و رحمة عطف على محل لتبین لقوم یؤمنون فالبیان اعم من هدى.
65- و الله انزل من السماء ماء فاحیا به الارض بعد موتها ان فى ذلك لأیةً لقوم یسمعون.
66- و ان لكم فىالانعام لعبرة نسقیكم ممّا فى بطونه من بین فرث جوف الامعاء و دم فى عروق الأمعاء لبنا خالصا لا ماء فیه سائغا للشاربین.
مفرد مذكر بودن ضمیر با جمع انعام و بطون از متشابهات است و هیچ تأویلى ندارد، یقین دارم بطونها بوده اگر یكى باشد یك شكم بیشتر نخواهد داشت جمع بودن بطون بدتر از انعام است. سهو قرّاء شده و جریان یافته، فرث و دم مىفهماند كه در روده هم خون جریان دارد، عروق ما ساریقا حس دارند كه فرث و دم را جدا كنند و از دم در غده نزدیك پستان شیر مىشود و در حیوان هم در معأ دقاق حسّ جدا كردن هست.
67- و من ثمرات النخیل والأعناب تتّخذون منه سكراً و رزقاً حسناً ان فى ذلك لایةً لقوم یعقلون.
در سكر كه مخففش مستى است و در یعقلون اشاره به خمر است كه آیتى كه عقلاء بفهمند همان بىعقلى است.
68- و اوحى ربك الى النحل ان اتخذى من الجبال بیوتاً و من الشجر و ممّا یعرشون.
عجب آنكه نزدیك هم انعام مذكر باشد و نحل مؤنث.
69- ثم كلى من كل ازهار الثمرات فاسلكى سبل ربك ذللاً یخرج من بطونها شراب مختلف الوانه فیه شفاء للناس ان فى ذلك لأیة لقوم یتفكرون.
عسل (تركى بال) چهار رنگ مىشود شفاء امراض معده است از جنس شبنم است و حیوانى نیست مرتاضین هم مىخورند و تعبیر از آن به شراب با آنكه مایع نیست از آنست كه به عنوان غذائى خورده نمىشود یا تفنّن است یا دواء و عرب شربالدواء گویند، اطباء هم در نسخه دوا بنوشد نویسند.
70- و الله خلقكم ثم یتوفیكم و منكم من یردّ الى ارذل العمر اسوئه لكیلا یعلم بعد علم شیئاً ان الله علیم قدیر.
عمر را مانند سال چهار فصل مىگیرند بچه تا بالغ بهار، جوان تابستان، عاقل پاییز، پیر زمستان. توفیه آن مرگى است كه بعد از جوانى باشد به دلیل ثم و منكم و ارذل آخر پیرى كه مدارك حیوانى كم شود، چونكه مردم جز دانش حیوانى دانشى ندارند پس لایعلم صدق مىكند والّا ظهور علم انسانى در پیرى است، مرشد را پیر نامند (پیر تابستان و مردم تیر ماه) بنابر آنكه در یك زبانى تیر نام ماه به زمستان بوده لام عاقبت است مانند لدوا للموت.
71- و الله فضل بعضكم على بعض فىالرّزق فما الذین فضّلوا برادّى رزقهم على ما ملكت ایمانهم فهم فیه سواء افبنعمة الله یجحدون.
72- و الله جعل لكم من انفسكم ازواجاً و جعل لكم من ازواجكم بنین و حفدة اسباطاً و رزقكم من الطیبات افبالباطل یؤمنون و بنعمةالله هم یكفرون.
باطل رسوم عرب است در حلال و حرام گوسفند و شتر كه در مائده گذشت كه چهار قسم را حرام مىدانستند اسلام حلال دانست.
73- و یعبدون من دون الله ما لایملك لهم و لا لأنفسهم رزقا من السموات و الأرض شیئا بدل رزقا و لایستطیعون مبالغة لایملك.
74- فلاتضربوا لله الأمثال لاتجعلوهم مثلالله ان الله یعلم و انتم لاتعلمون.
75- ضربالله مثلاً عبداً مملوكاً لایقدر على شئی و من رزقناه منّا رزقاً حسناً فهو ینفق منه سرّاً و جهراً هل یستوون جاى یستویان به نظر مىآید اما در اینجا مسامحه روا است به اندك تأویلى مانند آنكه مطلق حكم عام دارد و موصول هم لایق عموم است و نیز معلوم است مراد نوع عبد عاجز است با نوع مرزوق، در پارسى تثنیه و جمع را یكسان مىآورند، غرض تشبیه كفار است به بنده نادار و مؤمن به مرزوق منفق به دلخواه، سرّ و جهر مراد دلخواه است الحمد لله بل اكثر هم لایعلمون.
ربط حمد و اضراب بل متشابه است كه به كجا است و از چیست، آیا حمد براى مساوى نبودن است یعنى اگر برابر بودند چه مىكردیم، یا تشبیه بت به بنده شده و خدا به دارا، پس حمد سزاوار دارا است یا حمد به عقب بر مىگردد كه نادانى بیشتر مردم باشد، آنگاه تقدم حمد بر بل دشوار مىشود مىبایست بل مقدم باشد و حمد بر نادانى تعریض به دانش خود دارد، یعنى حمد خدا را كه بیشتر این برابر نبودن را نمىدانند و من كه محمد باشم مىدانم و خدا را مىستایم نه بت را، پس نهى لاتضربوا راجع است به نادانها كه بیشترند یعنى شما كه نادان به حقایق امورید نباید مثل براى خدا بزنید كه خدا به چه مىماند، دانا به حقایق باید مثل زند و دانا خدا است و بس، و خدا دو مثل زده یكى این و دیگر ابكم و عادل كه فرموده.
76- و ضرب الله ایضاً مثلاً رجلین احدهما ابكم (من به خرس و عىّ وبله من یوم ولد) لایقدر على شئی و هو كلّ على مولیه اینما یوجّهه لایأت بخیر هل یستوى هو و من یأمر بالعدل و هو على صراط مستقیم.
آیا برابرند آن دو مردى كه یكى عادل بر راه راست باشد و دیگرى گنگ ناتوان نادانِ مادرزاد باشد و بنده هم باشد كه جز رنج آقا چیزى ندارد، اگر آقا او را به هر كارى بفرستد انجام نتواند داد. این با مَثَل اول چندان فرقى ندارد، در هل تغییر سیاق شده گویا همین هم مزید بلاغت است.
77- و لله غیب السموات و الارض باطنهما او مایغیب فیهما من دقاق الأمور او عنهما مما فوقهما و تحتهما و ما امرالساعة قیامها او اقامتها الا كلمح البصر فالدّنیا لحظة و الأخرى اخرى او هو اقرب من لحظتین ان الله على كل شئی قدیر.
غرض احاطه علم و قدرت خدا است بر همه چیز حتى بر اخفى (در علم ) و بر اصعب (در قدرت) كه قیامت باشد. از اخفى تعبیر به غیب فرموده و از اصعب تعبیر به ساعت كه یكى از هفتاد و دو نام روز قیامت است و دو چیز را تشبیه به چشم به هم زدن نموده یكى آسانى یكى نزدیكى، یعنى به پا داشتن قیامت چنان آسان است براى خدا كه چشم بر هم زدن و قیامت چنان نزدیك است كه دو بار چشم به هم زدن، دنیا براى خدا یك لحظه است و قیامت لحظه دیگر یا از این هم نزدیكتر كه هر دو یك لحظه خدا است یكى را شما مىبینید و یكى را نمىبینید و پندارید كه نیست یا دور است.
قیامت باطن همین دنیا است غیب الارض است چشم بیننده دو تا است، هر كه دنیا دید قیامت را ندیده و نمىبیند، هر كه قیامت دید هر دو را دیده و مىبیند بلكه اولاً و بالذات قیامت را مىبیند، و ثانیاً بالتبع و العرض دنیا را مانند سایه و طفیلى كه به هر سو كه قیامت مىچرخد دنیا به چرخیدن او مىچرخد، و از خود نه ذاتى دارد نه حركتى، این است معنى نزدیكترى. امرالساعة با غیب جناس تام معنوى دارد.
ملك السموات و الأرض دنیا است، غیبهما قیامت است، لذا در قرآن دو قسم آمده، للّه ملكهما للّه غیبهما هم هر دو یكى است هم مالك هر دو یكى هم بیننده هر دو، آنكه دنیا بیند و قیامت نبیند دنیا را هم ندیده زیرا دو چیز نیستند تا یكى دیده شود یكى نه یا یكى اول یا نزدیك باشد و یكى دوم یا دور.
78- و الله اخرجكم من بطون امهاتكم و انتم لاتعلمون شیئاً لا دنیا و لا آخرة و جعل لكم السمع و الابصار و الأفئدة لعلكم تشكرون و لاتشكرون.
خدا شما را از شكم مادرهاتان در آورد در حالتى كه هیچ چیز نمىدانستید و داد به شما گوش و چشمها و دلها شاید شكر كنید اما نمىكنید. چونكه مردم اول هستى خود را زادن مىدانند خدا از آنجا شروع كرده از باب مساهله تا از قدر مسلّم یقینى نتیجه گیرد والّا مادر را كه آفریده ما از كجا به شكم مادر آمدیم، مادر عالم اعیان ثابته هم باشد همین سخن مىآید، مراد مدركات و ادراكات است آلات كه وقت زادن هم بود، پس آنكه هنوز هم ادراك ندارد باید از كه گله نماید چه كند كه بیابد.
شكر همان دانستن است نه كار دیگر، یعنى دادیم تا بدانید اگر ندانید كافر نعمتید مسئولید كه داشتید و ندانستید.
لعلّ هم ایجاب است به حكم وجوب شكر و هم نفى جبر است و هم جواز تفكیك اسباب از مسببّات. افراد مسمع در همه جا و جمع بودن چشم و دل در اینجا و در چند جا اشاراتى دارد، با آنكه در آلات گوش دو و دل یكى است.
اخرجكم اشاره به غیر عادى بودن زایش است از منفذ تنگ، آن هم چه همهها از چه هیچها (دریاى محیط و بركه تنگ).
79- الم یروا الى الطیر و هى مسخّرات فى جوّالسماء یطرن و لایقعن ما یمسكهنّ الاالله ان فى ذلك لأیات لقوم یومنون بما یرونه.
طیر جمع طایر است و اطلاق بر یكى هم مىشود اما بر دو نه. طایر به جز مرغ به شش معنى هم آمده با قرینه، مغز سر – نامه(خط) – بخت – كارى كه كسى به گردن گیرد – روزى – فال زدن بد (خیرة و تفأل فال نیك است).
مسخّر بودن پرنده چه معنى دارد، مسخر بشر كه نیستند، آیا چون به زمین نمىافتند و باید هر ثقیلى مایل به مركز باشد.
جوّ در غیر اینجا نیست مخفف جوف است فضاءِ میانه زمین و آسمان كه قسمت شده بر كرات، هر كرهاى قدرى از فضا را مالك است كه با خود مىچرخاند و بخاراتش از آنجا بالاتر نمىرود، زمین ما گویا چهار فرسخ فضاء دارد.
بعض پرندهها در هوا مىخوابند مانند ماهى در آب، پس هوا جسم است و مركز ثقل دارد، اما همانكه مرد خواهد افتاد.
80- و الله جعل لكم من بیوتكم سكناً اسم مصدر است مانند سكنى و نام آتش هم كه براى انتفاع افروخته باشند و هر پناهگاه از سرما و دزد و درنده و جعل لكم من جلود الأنعام بل الوحوش ایضا بیوتاً تستخفّونها یسهل لكم نقلها لخفّتها یوم ظعنكم سیركم و یوم اقامتكم و جعل لكم من اصوافها و اوبارها و اشعارها اثاثاً و متاعاً الى حین الموت.
غرض توجه دادن فكر مردم است به نعم مرسومه عامه كه در اثر بسیارى و عادت غافلند از نعمت بودن آنها و هر یك در واقع بزرگتر نعمت ضرورى است كه اگر نباشد یا كمتر از قدر حاجت باشد زندگى دشوار و تلخ یا منهدم مىشود، خانه و سرسایه و آتش چه قدر ضرور است، این را به لفظ سكن فرمود (زن را هم براى شوهر سكن نامند) از پوست جانورها چادر (خانه بیابانى) كه حمل و نقلش ممكن است چه به سفر بردن و چه در محل اقامت از سویى به سویى گرداندن و از پشم كه رخت طبیعى جانور است بر روى پوستش (آدم به چهار قسم، مار به دوازده قسم و قورباغه به سه قسم و همه برى و بحرى برهنهاند) سه قسم نعمت و سرمایه است براى ما پشم، كرك، مو كه هر گونه اثاث و جهاز و افزار و ادوات و رخت و فرش و زینت ساخته مىشود، اما تنها تا دم مرگ براى تن نعمت است نه براى جان، معنى الىحین این است، پس در این آیه هم معارف است هم پند.
اثاث كه در غیر اینجا و مریم نیست جمع بىواحد است هر آنچه در خانه ضرور است و همه دارایى را هم گویند و هر چیز بسیار به هم ریخته را هم مانند شاخ و برگ درخت، پس متاعاً عطف تفسیر است براى آنكه هر دم به اثاث بنگرى لذّتى مىبرى علاوه بر رفع حاجت، اكنون اثاث را اسباب خانه مىنامند و بعضى به غلط (اساس البیت) مىنویسند چونكه عجم مخرج ثا ندارد اساس مىگوید، گفتن به نوشتن سرایت نموده حق نوشتن آنست كه ریشه هر كلمه را ببینند كه مال كدام زبان است و در آن زبان كه وطن آن لفظ است با چه حرفى گفته مىشود باید به همان حرف بنویسند اگر چه خواننده نتواند آن حرف را بگوید و در گفتن عوض كند، پس لفظ گزر كه پارسى و به پنج معنى است مباید با ذال نوشت و فرق میان معنىها نهاد زیرا در عرب گزر نیست به هیچ یك از پنج معنى و اصلاً كاف پارسى در زبان اصلى عرب نیست گر چه اعراب عراق در اثر طول معاشرت مىتوانند گفت مانند یاد گرفتن عجم با رنج بسیار هشت حرف مخصوص عرب را، اما این یاد گرفتنها چون شخصى است وطن لفظ را تغییر نمىدهد و رسم خط را عوض نمىكند، باید نوشتن تابع ریشه كلمه و گفتن اهل وطن آن كلمه باشد و دیگر آنكه اگر در كلمه دو حرف مختلف الوطن نوشته شود یكى از آن دو حرف یقیناً غلط است مانند گذر كه با ذال عربى و كاف پارسى یا اصپهان به صاد و پا نوشته شود قابل اصلاح نیست، پس ماده تاریخ پل زاینده رود
(ز فوق ما گذریم و ز تحت ما گذرد
از این جهت شده تاریخ پل گذر گه ما)
كه در سال 986 ه’.’ق ساخته شد غلط است زیرا گذر هم در خط عرب و زبانش غلط است و هم در خط و زبان عجم.
و نیز قید و شكلهایى كه در یك زبان به الفاظ خود مىدهند و در زبان دیگر نمىدهند مانند الف و لام و اضافه و تنوین لفظ عرب و رسم نوشتن در یك خط غیر رسم خط دیگر است عرب عمرو به فتح عین را با واو و واو جمع را با الف مىنویسد كه آن واو و الف خوانده نمىشوند و الف آخر كلمه را غالباً به یا مىنویسد و الف مىخواند مانند یحیى موسى.
اكنون كه آن كلمات را ما به زبان دیگر و خط دیگر آورده بنویسیم چه باید كرد، جاى فكر است از روى قیاس و به دست آوردن قیاس در این موارد كه چندان به نظر دانشمندانى كه حقوق مشتركه زبانها و خط ها را دانسته باشند نرسیده دشوار است و بى اعتنائى هم كه رسم بیشتر توده است ناسزاوار، و نیز مضاف با مضاف الیه حكم یك كلمه را دارد و در عرب مقدم و در پارسى مؤخر باید باشد.
پس مركب كردن لفظى از دو كلمه مختلفالوطن به هر قیاسى غلط است ،مانند شریعتمدار و دستورالعمل و حسبالفرموده، علیقلى تا آخر قلىها و باشىها كه باید مدارالشریعت و آنها بى الف و لام باشند بویژه كه در صیغ عقود اینگونه الفاظ را مجبور به اعراب دادن شوى چه باید كرد. من در اول كتاب تقریب كه 65 سال پیش از این در نحو بطور فتوى و استدلال نوشتهام تكلیف اینگونه الفاظ را كه تركیب مزجى یا اضافى یا وصفى دارند نوشتهام، اما آن وقت تنها نظر به لفظ عرب داشتم و اكنون نظر به تركیب اجنبى با اجنبى دارم كه یا تركیبش غلط است یا حروف زوائدش غلط است، و مراد از غلط اینجا آن است كه علم حقوق زبانها اجازه نمىدهد.
ایرانى بیچاره از این اغلاط مشهوره و نواقص غیر معذور بسیار دارد، كتابى در غلط مشهور نوشتهام زیر چاپ است اما علاج بیچارگىِ ما به این آسانىها نمىشود، تغییرِ اساسى لازم دارد و نزدیك است.
81- و الله جعل لكم مما خلق ظلالاً تستریحون تحت الجدران و الاشجار و جعل لكم من الجبال اكناناً بیوتاً و مغارات و جعل لكم سرابیل تقیكم الحرّ و البرد و سرابیل تقیكم باسكم فى الوغا من الدّروع و المغافر و المجنّات كذلك یتمّ نعمته علیكم لعلكم تسلمون به ضم لام اگر خوانیم منحصر به اینجا است و به كسر لام منحصر به اینجا و فتح اینجا سلامت تن مراد است و آنجا یا هر دو مسلمان شدن، چون در عربستان سرما كم است فائده رخت را نگه داشتن از گرما فرموده و نیز رفع سرما بدیهى است و رفع گرما جاى فكر است. پنبه معدنى كه تازه پیدا شده و چه قدر مفید و لازم الذّكر است باید داخل من الجبال اكنانا نمود زیرا كنّ به معنى پوشیدن است. در غرب شمالى تهران به فاصله چهار فرسخ دو ده بزرگ پر نعمت است به نام كنّ زیرا زیر كوه البرز است و نام خانه هم هست جمعش اكنان و اكنّت براى آنكه خانه پوشنده همه چیز است.
سربال كغربال همه رختها و ویژه پیراهن بلند و نیم تنه و زره و به پارسى سراویل و سرویل به واو به همین معنى است و معرّب هم شده یعنى عرب هم این كلمه را به همین معنى برده به زبان خود و جمع هم بسته به الف و تا و گاهى هم به نون و گاهى به شین گفته سراوین شروال و فعل و مفعول هم از آن مشتق كرده سرولته فتسرول او را پوشانیدم و پوشید، كبوتر پاپر را حمامة مسرولة گفت، اسبى كه سفیدى سم دستش تا به زیر بغل و پایش تا به زیر ران رسد فرس مسرول نامید، اكنون پارسى كلمه عربى شده خودش شروال را به غلط شلوار گوید، مانند زن رها كرده كه از شوهر دوم هم رها شود، شوهر نخست آن را به زنى بگیرد، خوب بود كه پارسى دیگر لب به این كلمه غارت شده نیالاید و دامنكشان از آن در گزرد.
82- فان تولّوا عن الفكر فى هذه النعم و قبولها و شكرها فلا بأس علیك فانما علیك البلاغ المبین.
در خراسان شكافتن پوست بینى خر نر را (ماده رسم نیست) بلاغ مىنامند، محمد عربها را بلاغ كرد اگر چه از زیر بارش بعضى در رفتند، اما آن شكاف در بینى آنها ماند كه یكى آمد و خدایان آنها را در هم شكست.
83- یعرفون نعمةالله ثم ینكرونها بعدم الفكر و الشكر و اكثرهم الكافرون باصل الرّبوبیة فضلاً عن النعم.
این اكثر اكنون همگى و همه جائى و همه دینى شده. شناختن نعم چند قسم است انكار پس از شناخت هم به چند قسم و كفرى كه منشاء انكار شود یا ناشى از انكار هم چند قسم است، و كمتر كسى است كه از همه اقسام آنها پاك باشد، اگر از چند قسم پاك است به قسم دیگر آلوده است.
آن روز عربها پس از شنیدن این آیات گفتند این نعم درست است اما براى این بتها كه ما مىپرستیم به ما داده شده اگر نه خاطر اینها بود نبود، خدا فرمود همین انكار پس از اقرار است. این ناچیز گوید خدایا ما پست مردم را از نخست آفریدن نمىبایست و باز این همه نعمت گرانبها باریدن نمىشایست، و پس از آنكه به رایگان دادى دیگر نام مبر از شكر در گذر نمىارزد به آنكه اینها به واسطه شدن بتها پاسخ دهند، زبانم لال همانا خواستى این آوا را به جهان دراندازى كه من به چنین كودنها چه نعمتها كه دادم و چه قدردانىها كه ندیدم، اكنون اگر كسى را قدر دان بینم چهها كه نخواهم داد، در آنان محمدى برانگیختم، در قدرشناسان عقل خودشان را محمد مىسازم، مژده اى نكته سنجان كه خداى قدردانى دارید كه چیزى نزدش گم نمىشود، زیاد مىشود كه كم نمىشود.
84- و یوم نبعث من كلّ امة شهیداً نبیهمالشاهد على كفرهم ثم لایؤذن للذین كفروا ان یعتذروا و لاهم یستعتبون لایؤذنون فىاسترضاء الله باىّ نحو كان.
خدا مىترساند مردم را كه روزى كه پیمبر هر قومى را بیاریم براى شهادت، همانكه نكوهید آنها را چنان بپذیریم و آنها [را] فوراً به دوزخ ریزیم كه مجال توبه و عذرشان نباشد.
در قدیم یكى از مسائل معاد شهرت یافته، مردم را چند گروه كرده بود، كه آیا پس از مرگ در برازخ و در محشر تكلیف خواهد بود یا نه، هر كه هر چه به نظرش آمده بود مىگفت و یارانى هم گرد مىكرد، از جمله نجّار نامى (كه مذهب نجّاریه از او به یادگار ماند) اصرار داشت كه چون یكى از 72 نام محشر یومالعدل است و عدل بىتكلیف و استطاعت و خلوّ سرب نمىشود، پس آن روز عمل و توبه و استغفار همه چیز هست. از ما امامیه هم كسانى كه به شفاعت قائلند نمىدانند كه همین مىشود زیرا شفاعت در حكم توبه و جزء عمل است در دنیا نشده در محشر شده ،این آیه ردّ بر آن قول است كه در محشر مجال سخن داده نمىشود، و تهدید نومیدى بخش است، پیدا است كه با پیدایش بهشت و دوزخ هر تكلیفى شود فوراً مردم مىپذیرند براى آنچه مىبینند چه باقى مىماند براى دوزخ، وجود دوزخ لغو خواهد شد.
آیات لاینفع نفساً ایمانها لم تكن آمنت من قبل بسیار است الا من اتىالله بقلب سلیم به صیغه ماضى فرمود و یأتى نفرمود، الیوم یوم عمل لایوم جزاء و الغد یوم جزاء لایوم عمل در اخبار امامیه بسیار است و قاعده مسلّمه شده است. شفاعت باید در دنیا منجّز شود و در محشر اثر بخشد نه آنكه در محشر حادث شود، به دلیل آیات آینده نیز.
85- و اذا رأى الذین ظلموا العذاب فلایخفّف عنهم و لا هم ینظرون یمهلون للتوبة و الاستشفاع.
86- و اذا رأى الذین اشركوا شركائهم قالوا ربنا هؤلاء شركائنا اى جعلناهم و سمّینا هم شركائك الذین كنا ندعوا هم بالألوهة من دونك اى تحتك فالقوا اى الشركاء الیهم القول انكم لكاذبون فىدعوتنا تحتالله مادعوتمونا تحته ولادعوتموه فوقنا.
87- و القوا بعد ردّهم و تكذیبهم الى الله یؤمئذ السّلم و البرائة و ضلّ عنهمعن الكفار ما كانوا یفترون على الأصنام.
همان كه ستمگران دیدند دوزخ را رهائى و مهلت ندارند مگر آنكه گناه خود را به گردن بتان اندازند مانند آنكه اینها بندگى ما را براى خود پذیرفتند و راضى به شریكى تو شدند ما هم اینها را زیر دست تو خواندیم، بتان سخن بر دهان آنها بشكنند كه ما نپذیرفتیم آن نسبتى را كه اینها به ما دادند، ما جز بنده تو نیستیم و از این نابندگان بیزاریم، پس ستمگران از هر سو تهیدست مىشوند.
لفظ یومئذ اشارهاى به مرتبه ذات و تكوین و كشف حقیقت دارد نه آنكه ردّ و سلم اختیارى باشد، یعنى ذات بتان و همه چیز تسلیم بندگى خدا است و بریئى از هر ادعاء است، زبان حال امكان ذاتى اشیاء است، چنانكه آیات لیقولنّ الله كه در پنج جا است، زبان امكان حضرات خمسه شهودیه است كه همه یكسان تسلیم غیبند.
لفظ من دون هر جا كه از زبان خدا باشد به معنى بدون اذن است كه دون نفىاست نه دون مقابل فوق و هر جا كه از زبان مردم باشد به معنى تحت و مقابل فوق است، همین است كه توده هر دینى گوید اول خدا دوم پیمبر، این همان سخن بت پرست است كه خدا اینجا نقل فرموده، توده نمىفهمند كه بتپرست هم این را مىگفت، منتها به جاى پیمبر بت مىگفت و معتقد هم بود خیلى بیش از اعتقادى كه توده به پیمبر دارد.
اگر آن اعتقاد در محشر مردود شود و بت به زبان ذاتش بیزارى از عقیده آنها جوید و سخن از سلم بندگى گوید پیمبر هم همان راه را پوید و توده گمراه كه به امید شفاعت و پر زورىِ پیمبرش كارها كرده آن روز گیج و تهیدست مىماند، باید پاى شفاعت را امروز بجا گذاشت و خود را در یكى از عناوین شفاعت شدگان درآورد. توده پندارند كه هر گنهكار قابل شفاعت است، این آیه و مانندهایش مىفهمانند كه چنین نیست، زیرا لایؤذن به قرینه و لا هم كه تاكید نفى است تعمیم در مأذون فیه دارد كه حتمىالشّفاعة، و از آیات دیگر هم دانسته مىشود كه تا اذنِ منجَّزِ خاص نرسد در محشر كسى دم از شفاعت نتواند زد، همه كاركنان خدا چه در فیوض رحمانى چه رحیمى مصداق (لایسبقونه بالقول و یفعلون مایؤمرون ) اند. اعمال منجیه به حكم لیس الا ماسعى منحصر به قواى ارادیه و اختیاریه است، عنوان شفاعت هنوز مُحرَز و مُنَجَّز در كم و كیف و این و متى نشده، پس از شدن (و دونه خرط القتاد)عمل منجى را وسعت مىدهد دو قسم مىكند نفسى و غیرى مانند هدیه كردن نماز براى اموات كه در كتاب دروس 24 خبر از ائمه ما امامیه هست بر آنكه مىرسد به میت و عمل او شمرده مىشود، شفاعت هم مانند این است كه در دنیا در اثر رنجهائى كه اولیاء الله مىكشند خدا چند گنهكار را به آنها مىبخشد، آنگاه تعیین آن چند نفر مسلّماً اگر معینالمفهوم باشد، مبهمالمصداق است و مفهوم هم یقیناً ناپسندِ خود آن ولىّ رنجبر نباید باشد پس چند اگر پیدا مىكند
(گفت آرى پهلوى یاران خوش است
لیكن اى جان در اگر نتوان نشست)
اجمالاً رحم و كرم هیچ شفیعى بیش از خدا نیست، شفاعت هم در صورت صحت یكى از اسباب كار خدا است، باید ریشه را پیدا كرد در دنیا یعنى تا اختیار برقرار است و آن پیش از معاینه مرگ است مانند همان حیوة مستقرهاى كه فقهاء در حلّیت مذبوح شرط مىكنند كه خیلى مذبوحها فاقد آنند مانند شفاعت موهوم توده، حق آنست كه حیوة مستقره اصطلاح فقهاء است نه از حقایق شرعیه الّا ما ذكیتم و مكلّبین كه در مائده تفسیر شد بس است در حلّیت، عمده (كلوا ممّا ذكراسم الله علیه و لاتأكلوا مما لم یذكر اسمالله) است و كسى به خیال احرازِ آن نیست (یتفقّدون مالاینجع و یفقدون ماینجع) همیشه و همه جا چنین بوده، همه پلها آن طرف آب مانده، همه باد به دستند، همه موهوم پرستند.
88- الذین كفروا و صدّوا غیرهم عن سبیلالله زدناهم عذاباً على صدّهم فوق العذاب على كفرهم بما كانوا یفسدون ارض العالم الكبیر.
آنان كه علاوه بر ره نایابىِ خود، راه غیر خود را هم مىزنند عذابشان چندین برابر كفار است. خود را از این آیه رهاندن دشوارتر از هر عمل است، به گمان من رؤساءِ همه ادیان جز اصل پیمبر اساسى مشمول این آیهاند زیرا هر رئیسى زیر لب دعوت به خود دارد به دلیل آنكه اتباع غیرِ خود را كافر هم نداند (با آنكه مىداند و خودش هم نمىفهمد فهمیدن خودش شرط نیست واقع نفسالأمر شرط است) مانند اتباع خود نمىداند.
صدّ عن سبیلالله پهناور پر دامنه است، ایمان فلك به باد مىرود، فردا غیر امروز است كار به پندار راست نمىشود، آنان كه دست به كار دینند تهیدستتر از همهاند، باز گنهكار یك ترس و خجلتى دارد، هر چه باشد باد به بروت ندارد (سالوسى باد به بروت انداختن است).
89- و یوم نبعث فى كل امة شهیداً علیهم من انفسهم و هو نبیهم و جئنا بك شهیداً على هؤلاء الشهداء الأنبیاء فالأنبیاء من امتك مفتقرون الى شفاعتك این آیه بزرگتر مقامى را براى پیمبر ما ثابت مىكند فوق تصور، مسلمانان مركزى غافلند از پهناورىِ این آیه بویژه به انضمام آیه بعد كه به قرینه مقام مبین همه تبیان و هدى و رحمه است در هر جاى قرآن و نزلنا علیك هذ الكتاب تبیانا لكل شیئى مما فى كتب السّلف فبیانك فیها شرط نافذ و هدىً و رحمة و بشرى للمسلمین لك فانت فقط هدى الله و رحمته و انما بك یهتدى كل هادو مهتد و بشرى لمن انقادك الیوم انّ نبیهّم نبىّ الأنبیاء.
اینجا تمام شد حزب 55.
90- انّ الله یأمر بالعدل و الاحسان و ایتاءِ ذى القربى و ینهى عن الفحشاء و المنكر و البغى یعظكم باطاعة ذلك لعلّكم تذكّرون.
91- و اوفوا بعهدالله اذا عاهدتم انبیائه و لاتنقضو الأیمان العهود بعد توكیدها و قد جعلتم الله علیكم كفیلاً انّ الله یعلم ماتفعلون.
92- و لاتكونوا كالغازلة التى نقضت غزلها من بعد قوة انكاثاً انصرافاً و ندماً هل تتّخذون ایمانكم عهودكم دخلاً بینكم نیةً و مذهباً و بطانةً رجاء ان تكونبینكم امة بعضكم هى اربى و انمى فىالأیمان من امة بعضكم الأخر فتعاهدوهم و تنقضوا لعهد الأول فتفشلوا و تفترقوا انما یبلوكم الله به بالفشل و لیبین لكم یوم القیمة ما كنتم فیه تختلفون.
تطبیق مدلول لفظ این آیه با غرض مترائى قدرى دشوار است، یا غرض باطنى چیز دیگرى است غیر اینكه نمایان مىشود، یا آنكه آن زمان در اینگونه مواطن سخن چنین پیچ و خمها مرسوم فصحاء بوده، هر عهدى را كه خدا را در آن میان شاهد بر خود گرفته و ضامن آن طرف كرده باشید بسر برید تا آخر و مشكنید و خدا را در ضمانت آن طرف مگذارید مانند ریطه تمیمى مباشید كه كارگرانى گرفته بود به مزد براى رشتن پشم و از صبح تا ظهر مىرشتند با دقت و قوّت و از ظهر تا شب مىگفت همان رشتهها را باز كنند و بر هم زنند با یك زحمتى، مگر این قسمها كه در این عهد بستنها مىخورید از اول در دل قصد خلاف دارید و دغلى خواهید كردن و نیت مىكنید از اول كه اگر موردى به از این پیدا شود این را بهم زنم و با آن عهد ببندم. خدا مىخواهد در این عهد بستنها مردانگى شما را بیازماید كه بر سر قولتان مىمانید یا نه و همین بد عهدىها را روز قیامت جرم و گناه شما مىشمارد كه با طرف عهد خودتان خلاف كردید و عهد خود را شكستید.
عهودى را كه با قسم بسته شود براى تاكید ایمان هم مىنامند جمع یمین به معنى قَسَم، یا آنكه به معنى دست راست پس هر عهد را یمین (و عهود را ایمان) توان نامید، زیرا رسم بود كه متعاهدین دست راست خود را به هم گره مىكردند و مطالب عهد را مىشمردند بعد دست را تكان داده از هم باز مىكردند و در خریدنها چون طول نداشت و گفتارى چندان نبود فروشنده دست خود را بر كف دست خریدار مىزد كه آواز برمىخواست، آن آواز را (صفقةالبیع) مىنامیدند كه دیگر برگشت نداشت، مانند آواز آخر هراج (اسلام تصرّفى كرد كه خیار مجلس قرار داد یعنى تا از هم جدا نشدهاند و هنوز در آن مكان صفقه هستند هر دو اختیار فسخ دارند) و چون خریدارى بیشتر از همه عهد بندىها رو مىداد دست به هم دادن در هر عهد را (بیعة) نامیدند، تاء وحدت یعنى یك فروختن (بیع از الفاظ اضداد است به معنى خریدن هم هست همه مشتقاتش مبیع – مبیوع – مبتاع – ابتیاع – تبایع – مبایعة – بِیاع – بَیاع مبالغة) ریطه مشهور به سفاهت شده بود از همین كارش و مَثَل به او زده مىشد.
توكید به واو در حجاز همان تأكید است كه در نجد مىگفتند و در غیر حجاز تأكید مشهور است، این لفظ هم شاهد مكى بودن آیات است و ریطه هم اهل مكه بود مثل به حال او زدن در مدینه رسم نبود، اینها بر ضرر آنها است كه بعد از كن فیكون را مدنى مىدانند، و دیگر اخبار شأن نزول هم قوّت مىدهد مكى بودن را. همه اعراب رسم هم قسم شدن با هم را داشتند یا براى یارى دادن به هم یا براى یك كار خیر عمومى یا خصوصى اما دائمى یا براى یك كار معین كه زود تمام مىشد و آن را حلف و عهد و یمین مىنامیدند، جمعش احلاف عهود ایمان در مائده عهود را ما تعمیم دادیم و بعض امامیه مىخواهند عهود خاص در ولیعهدى على را در سه جا یا ده جا مراد بگیرند خلاف ظاهر مىشود، اینجا همه عهود سابقه و لاحقه با كفار بانواعهم و با مسلمین مراد است براى تبادر به اذهان و عهد اسلامى كه با حضرت بسته مىشد هم یكى از عهود بود و در اینجا و در مائده هم به عنوان احدالعهود مراد است نه مخصوص.
بسیارى از مسلمانها پیش از اسلام عهدها با گروهها بسته بودند، بعد از اسلام نمىدانستند در آن عهدها چه فتوى مىدهد پس اینگونه آیات نازل مىشد به امضاء و ضمناً بهانه پند و تهدید دینى هم به دست مىآمد و دنبال كرده مىشد، و از این دنبال كردن پنداشته مىشد كه خصوص عهد اسلامى مراد است، نه بلكه بزرگى اسلام است كه راجع به نوع بشر سخن كند و تعصّب براى خود نداشته باشد، گاهى بر دل مىخلد كه كافر محترم نیست عهودش لازم الوفاء نیست و مالك مال هم نمىشود پس مال كافر بر مسلم حلال است اگر نتواند نهان اگر بتواند عیان برباید، و این خلیدن اسلام را كوچك منفور مىكند و دروغ هم هست، این آیات نفى این خلیدنها را مىكند با شدّتى هر چه تمامتر. در انواع عهود كافر و مسلم برابرند بدون ذرّهاى تفاوت.
تتخذون استفهام است به حذف هل یا خبر دوم لاتكونوا است چنین مباشید كه در دل بگیرید دغلى را در وقت دست دادن و قسم خوردن نیت دلتان آن باشد كه اگر گروهى به از اینها كه حالا عهد مىبندم پیدا شدند كه نفرشان بیشتر بود (اَربى از ربا زیادتى یعنى بیشتر یا در نفر یا در شوكت و قوت) این را دور بیاندازم و با آنها عهد ببندم، اگر چنین دغل باشید كارتان سست و از هم پراكنده، و اعتبارتان ساقط مىشود.
حالا اینجا بعض شیعه مىخواهند اَرْبى را اشاره به اجماع بر خلافت ابىبكر بگیرند، و این آیات را نازل در مجالس خلوت دانند كه حضرت براى على بیعت خلافت مىگرفت از چند نفر پنهانى كه مراد از ایمان، آن بیعتها باشد كه خدا از اول پیش بینى مىكند كه شما چند نفر قصدتان این نباشد و از قضا اینطور هم شد كه همان بیعت كنندگان با على در خلوت دیدند كه كار بر ابىبكر ایستاد دیگر یادى از على نكردند و آمدند با ابوبكر صمیماً بیعت كردند و در باطن تفرقه افتاد و روز قیامت این تفرقه گناه آن بیعت كنندگان خلوت خواهد بود. اما مكى بودن این آیات اجازه به این تفسیر نمىدهد، علاوه كه باید آن بیعتها را توان ثابت نمود و نتوان زیرا در احادیث مشتركه نیست در اخبار از ائمه شیعه است كه دیگران نه ائمه را به راوى معتبر بودن مىشناسند و نه صدور این اخبار را باور دارند زیرا در صحاح ستّه نیست. پس مطلب آیه موهون مىشود، بهتر همان تسلیم تفسیر جارى است كه راجع به عهود زمان جاهلیت باشد و ابطال پندار آنكه اسلام ساقط مىكند عهد با كفّار را. امالفظ آیه را به زحمت باید ربط داد انكاثا به نظر زائد مىآید حاجت به آن نبود، و تتخذون حرف استفهام ندارد و نام نیست فسخ را دخل بردن مجاز مىشود. ان تكون معلوم نیست كه مضاف مقدرش كراهت است یا رجاء است مفعول له و در واقع بیان دخل باشد، اما یبلوكم واضح است كه اسلام امتحانى به پیش شما آورده تا ببیند كه عهد كافر را هم مانند عهد مسلم وفامىكنید یا نه، و یامركم بالعدل هم كه از آیات ممتازه است عموم دارد با كافر هم باید عدل نمود، و ایتاء ذى القربى هم شامل نسل كافر و مسلم است و هم شامل عهود كه متعاهدین حكم ذوىالقربى را دارند.
یعظكم پند است یعنى لازمه بزرگى اسلام رفتار حیات اجتماعى است تا همیشه ماندنى باشد.
تذكّرون یعنى هشیار باشید بزرگى اسلام را از دست مدهید باید با همه ساخت و حرف بیگانگى به دهنها نیانداخت، و مپندارید كه به زور دشمنى توان كسى را بإ؛للَّهظظ خود دوست نمود، نه بلكه تا خدا نخواهد نمىشود، تكلیف اسلام رفتار عادلانه است با همه.
93- و لو شاء الله لجعلكم امة واحدة مجتمعة علىالاسلام ولكن یضلّ من یشاء و یهدى من یشاء و لتسئلنّ عمّا كنتم تعملون.
شما را چه به اینكه او كافر و این مؤمن است شما به تكلیف اسلامى خود كه تساوى در عدل و احسان به عاجزان باشد رفتار كنید كه مسئولید به فكر مسئولیت خود باشید نه به فكر كفر مردم اگر خدا مىخواست همه را مسلمان كرده بود اما نخواسته.
94- و لاتتخذوا ایمانكم دخلاً كذباً موهوناً بینكم فتزلّ قدم قدمكم بعد ثبوتها بالأیمان باید قدم عهدتان ثابت باشد نه لغزنده تا خوشى بینید و بزرگى كنید و تلخى ذلّت را نچشید و تذوقو السّوءَ بما صددتم معاهدیكم بترك عهودهم عن سبیل الله و لكم عذاب عظیم.
راه خدا همان عدل و احسان با همه است، شما اگر از عهود با كفار برگردید به بهانه اسلام آنهارا از راه خدا باز داشتهاید زیرا راه خدا را دغلى و بد قولى مىفهمند و مىرمند و شاید كمكم قدم خودتان هم در اسلام بلغزد و بر گردید و گناه برگشتن و برگرداندن هر دو را بچشید. مبهم بودن قدم نیكو تعریضى است با آنكه پیدا است كه مراد قدم اسلام خود مسلمانها است زیرا كافر هنوز قدمى نداشت، یا آنكه قدم كنایه از همان عهد باشد كه باید آدم عهد خود را پاى رفتار خود بداند و نخواهد كه پایش بلغزد و بیفتد كه هم خار شده و هم به مراد نرسیده.
95- و لاتشتروا بعهدالله ثمناً قلیلاً موهوماً بتوهم كون الأخر اَربى و لیس باَربى فتخسرون انّ ما عندالله هو خیر لكم انكنتم تعلمون.
ما موصوله را باید جدا از انّ نوشت اگر سر هم باشد مشتبه به انماى حصر مىشود.
عهدالله آن عهود با مردم است كه خدا را در آن میان شاهد و ضامن قرار دادهاند.
ثمن قلیل پندار بهتر و بیشتر بودن قوم دیگر است كه از پیش ببرند و با آنها عهد بندند یعنى اگر در بقاء بر عهد سابق زیان هم ببرید بهتر از سود پندارى است زیرا در آن زیان شما بزرگ شدهاید و در این سود كوچك، از آن خدائى كه به شما حكم عدل عام داده سود بخواهید و خواهد داد بهتر و بیشتر اگر قدردان باشید، پندار خودتان فناء است زیرا شاید دروغ در آمد و آنچه نزد خدا است برقرار است.
96- ما عندكم ینفد و ما عندالله باق و لنجزین الّذین صبروا اجرهم باحسن ما كانوا یعملون.
97- من عمل صالحاً و هوالوفاء بالعهد مع من كان من ذكر او انثى و هو مؤمن بوجوب العمل فلنحیینّه حیوة طیبة و لنجزینّهم اجرهم باحسن ما كانوا یعملون.
تكرار احسن نزد هم به یك لفظ براى شدت تأكید است كه بهتر از آنچه كردهاند خواهیم مزد داد علاوه بر آنكه زنده همیشگى خواهیم كرد هم خود آنها را در باطن و هم نام نیك آنها را در دنیا.
98- فاذا قرات القرآن اردت ان تقرء فاستعذ اولاً بالله من الشیطان الرجیم.
99- انه لیس له سلطان قدرة اغواء علىالذین امنوا قلباً جزماً و على ربهم یتوكلون.
عطف بر آمنوا است و تفكیك به مضارع بودن اشاره به دوام و تجدّد توكل است در هر كار.
100- انما سلطانه علىالذین یتولّونه والذین هم به مشركون.
سرایت مرض به كسى مىشود كه مایه و استعداد آن مرض را داشته باشد.
101- و اذا بدّلنا آیة مكان آیة والله اعلم بما ینزل معترضة قالوا انّما انت مفتر و لست مفتریاً اذما فعلت شیئاً و انما نحن بدّلنا بل اكثرهم لایعلمون.
توان گفت كه بدّلنا مكان نمىخواست و مكان بدّلنا.
102- قل نزله روحالقدس این لفظ دو بار آمده در قرآن اینجا و آل عمران من ربك بالحق لیثبت الله الذین آمنوا و لیكون هدى و بشرى للمسلمین این لفظ دو بار است در همین سوره تنها و در احقاف للمحسنین است و در نمل للمؤمنین.
103- و لقد نعلم بشهاده لام قد براى تحقیق است انهم یقولون انما یعلّمه بشر و هو سلمان و به همین دلیل باید این آیه مدنى باشد زیرا سلمان در مكه نبود و جز او عجمى با حضرت مصاحب نبود. مفسّران پنج نفر را بطور بدلیت نام مىبرند در مكه كه آنها همه غلام اهل مكه بودند و زبان اصلى آنها عرب نبود و حضرت آنها را هم دعوت به اسلام مىنمود و نزد آنها بسیار مىرفت یكى از آنها عایش نام عجم (ایرانى) بود مسلمان شد و بعد از مسلمانى خدمت حضرت بسیار مىآمد، كفار مكه به هر یك از آن پنج نسبت مىدادند لسان الذى یلحدون الحاد نسبت به دروغ است الیه اعجمى و هذا لقرآن لسان عربىّ مبین. اما پیدا شدن فصحائى در ایران افصح از عربِ آن زمان جواب این استدلال را عهده مىگیرد، ایرانى مظهر على كل شیئى قدیر است.
104- ان الذین لایؤمنون بآیات الله لا یهدیهم الله و لهم عذاب الیم.
105- انما یفترى الكذب الذین لایؤمنون بآیات الله و اولئك هم الكاذبون.
106- من كفر بالله من بعد ایمانه الّا من اكره و قلبه مطمئن بالایمان و لكن من شرح بالكفر صدراً فعلیهم غضب من الله ولهم عذاب عظیم.
107- ذلك بانهم استحبوا الحیوة الدنیا بحیث رجّحوها على الأخرة و بان الله لایهدى القوم الكافرین.
108- اولئك الذین طبعالله على قلوبهم و سمعهم و ابصارهم و اولئك هم الغافلون عن طبعهم و عن مبدء وجودهم و غایته.
اولئك اول اشاره به پنج حالت است شرح صدر به كفر، مغضوبیت، بزرگترى عذاب، ترجیح دنیا بر آخرت، كفر به اسلام. اولئك دوم به آن پنج با طبع (وارونه بودن دل و گوش و چشم از آنچه باید باشند كه باید باور كند نكند، بشنود نشنود، ببیند نبیند، اعم از آنكه ضدّ آنها را دریابد كلّاً او بعضاً یا هیچ در نیابد جز مشتركات عامه طبیعت كه از خواب نخست هم بر نخواسته [نخاسته] باشد، پنج خواب و بیدارى براى انسان هست كه در بیدارى پنجم دوره حضرات خمسه شهودیه را طى كرده انسان آمیغى شده در آن چهار بیدارى هنوز نسبت خواب غفلت به او توان داد. غفلت چهار حرف است و چهار درجه اما عمده سه درجه است (سه حرف اصلى) لذا در تفسیر عربى مغفول عنه را سه چیز شمردیم) به هوش باید بود كه در همه جا چشم دل و گوش را با هم فرموده كه هیچ تفكیك نكرده و سمع را واحد و آن دو را جمع آورد جاى فكر است اگر یكجا بود مهم نبود در جلد اول ص… چیزى گفتیم هنوز بیش از آنست به رنج فكر مىارزد بهاءِ ساعات فكر را در مىآورد (ساعات عمر گرانمایهتر دارائى بشر است) در محشر هر ساعتى به شكل انبار پر جنس نمودار مىشود پسند و ناپسند و ساعت خواب انبار خالى مایه پشیمانى.
109- لاجرم انهم فى الأخرة هم الخاسرون.
یعنى جز زیان كار نخواهند بود نه آنكه زیانكار جز آنها نباشد، عین این آیه در هود گذشت آنجا اخسرون بود.
لاجرم در پنج جا است 3 در نحل، یك در مؤمن، یك در هود و به معنى یقین جازم بىاحتمال خلاف است.
110- ثم تعظیم الجملة بعدها ان ربك للذین هاجروا این بزرگتر مهر است منحصر به نحل است دو جا من بعد مافتنوا و قعوا فى الفتنة ثم جاهدوا و صبروا بذلوا طاقتهم و ما آلوا جهداً و ما ابقوا درجةً من الصبر الّا ان اتمّوها ان ربك من بعدها بعد فتنتهم و جهدهم و صبرهم و مهاجرتهم باذنك لغفور رحیم.
این غفور رحیم نسبت به اوضاع آینده اسلام است و وعده ترقى است دخلى به گناه ندارد، سخن گناه در میان نبود و یقیناً آمرزش گناه كفار هم مراد نیست، پس در همه جا غفران را نباید راجع به گناه دانست.
دو ثم در اینجا هر دو تعظیم مطلب بعد از ثم است و بهترین مهر است از خدا به مهاجران، یا محمد پس از همه كارها بدان كه خدایت با همه خدائى مال مهاجران است (در آیه 119 هم باز با دو ثم مال گنهكاران است زهى شرف) آنها كه در راه خدا به فتنهها افتادند و تا توانستند بار فتنه را كشیدند و چیزى از توانایى خود دریغ ننمودند شكیب را به پایان بردند و به روى خود نیاوردند، باز بدان كه هنوز خدایت مهرها به آنها دارد رونقها به دین آنها دهد، نامهاى نیك بر آنها نهد. این هجرت اول است كه به امر حضرت رو به حبشه رفتند از جمله چهار نفر از رؤساء بودند كه پس از اسلام خار شدند یكى برادر رضاعى ابوجهل بود، دوم ابو جندل، سیم سلمة، چهارم ابن اسیل ثقفى، آنقدر زجر و رسوائى كشیدند كه باور نمىشد و با خارى تمام رفتند.
جاهدوا از جهاد نیست، زیرا در مكه جهاد نبود از جهد به معنى دشوارى است باب مفاعله براى بسیارى است مانند مبالغه از بلوغ كه میان دو نفر نیست.
111- یوم تأتى كل نفس تجادل عن نفسها لا عن غیرها و توفّى كلّ نفس ما عملت و هم لایظلمون بالتبدیل او بكثرة العذاب.
محشر كه دوزخ نمایان مى شود چنان سخت است كه هركس غیر خود را فراموش مى كند بلكه نمى بیند همه جدالش براى خلاصى خودش است (مثل است كه یوسف به فكر یعقوب نیست) و انجام هم هر كس به جزاء كار خود مى رسد نه عوض مى شود نه بیش از حدّ.
112- و ضرب الله مثلاً قریة كانت آمنةً مطمئنةً یأتیها رزقها رغداًمن كلمكان فكفرت بانعم الله فاذا قها الله البسها لباس الجوع و الخوف بما كانوا یصنعون.
خدا مثل زده ده پر نعمت امنى كه مردم قدر ندانند و گناه كنند و بر هم ستم، خدا هر دو را از ایشان بگیرد هم گرسنه مانند هم بیم آلود از هجوم دشمن.
اذاقه چشانیدن است و لباس پوشیدنى نه گرسنگى لباس است نه ترس پس چند مجاز است، اما در زبان عرب فصیح است این آیه را از بزرگترین فصاحتها شمردهاند، غرض عموم گرسنگى و ترس است كه همه مردم گرفتار باشند نه بعضى، چنانكه رخت همه تن را مىپوشانند كه رخت نمایان است نه تن، از آن مردم هم هر كه آنها را بیند رنگ پریده گرسنگى و ترس هر دو نمایان باشد، و تلخى آن هر دو بر جان آنها مانند تلخى زهر باشد، یا اذاق به معنى البس است یا لباس به معنى تلخى، چونكه غرض از این آیات ترسانیدن اهل مكه از محشر و از بلاء دنیا، پس مراد از ده خود مكه است كه آن وقت نزد یمن ده بود و از عامالفیل تا آن وقت كه این آیات آمد پنجاه سال امن و پرنعمت بود كه از اطراف همه چیز مىآمد، خودش هیچ نداشت، اكنون خدا مطالبه شكر پنجاه ساله را كه اسلام باشد از آنها مى نماید با ترساندن كه اگر كفر ورزید و نپذیرید این دو نعمت از شما گرفته مىشود، و چنین شد كه آنها به جاى شكر چنان عرصه را بر اسلام تنگ كردند كه دو هجرت به حبشه و مدینه پیش آمد، باز در مدینه تا یك سال غارتهاى پیاپى بر اهل مدینه بردند كه چرا اینها را به خود راه دادید تا همه احشام مدینه را به غارت بردند و دیگر آنها را براى حج به مكه راه ندادند تا هشت سال، و پیش از آن سالى دو بار (عمره حج) اهل مدینه مكه را از خود پر مىكردند، تا سال حدیبیه حضرت خواب دید و بدون جنگ خواست به مكه در آید كه بلاء بر آنها نبارد، باز نشد راه ندادند، حضرت پس از خرجها كه كرده و وعده ها كه به مسلمانان داده با شرم و پژمانى برگشت و گروهى از مسلمانان در دل برگشتند و گروهى به زبان هم آوردند كه این چه خوابى بود كه براى ما دیدى ما كه جز رنج و خرج و ننگ چیزى ندیدیم، تیرمان به سنگ آمد ناممان به ننگ، و تا مدتى این گله گزارىها در دل و زبان بود و حضرت جز دلجوئى با خجلت چاره نداشت و مى فرمود: صلحنامه حدیبیه ارزش رنج و ننگ ما است، تا سال دیگر كه به موجب صلح نامه به حج رفتند پس از سه روز اهل مكه آنها را بیرون كردند و اگر نكرده بودند حضرت مى ماند و مكه را پاتخت اسلام مى كرد تا قیامت، و نشد آنها كفرت بانعم الله را به پایان بردند و بلا را بر خود حتم كردند كه حضرت به نیروى جنگ فتح مكه نمود و فخر پاتختى را به مدینه بخشید حج وداع هم پس از فتح مكه كرد و نماند برگشت به مدینه و مكه شد از جهت اسلامیة یكى از دهات مدینه، قبر حضرت و خلفاء و اولادش در مدینه، وجوه نذر و نیاز بلاد اسلامى و غنائم از حدّ بیرون همه وارد مدینه شد، در زمان خلفاء نقطه نظر و ترس اهل هفت اقلیم مدینه بود، سفراء روم با جهانى شكوه و هدایاء ذلیلانه در راه مدینه رفت و آمد داشتند، حكایت (پتزدیكوس) كه پتریس روم بود (صدر اعظم) و زمین بوسیدنش در حضور عمر و چهل روز ماندن و خواهش هاى افتخارى كردن و بعض اسرار اهل بیت را فهمیدن و پس از سى سال در مجلس یزید كه وزیر مختار روم شده بود زینب را شناختن و بر یزید آغالیدن در تواریخ معتبره اروپا هست من هم در كتبم از آنها نقل كرده ام.
این جلالها را حضرت مىخواست بهره مكه گرداند نشد، بعد معاویه شومى كرد كه جلال مدینه را بدل به شامات نمود آن هم نشد، از اینجا است كه امامیه گویند امام غایب ما در مكه باید ظاهر شود و خواهد شد اما باز اهل مكه دل با آن حضرت یكى نمى كنند حضرت به كوفه مى آید و مسجد كوفه را یك فرسخ مربع مى كند كه روزهاى جمعه پر مى شود از مردم شهرها و آیه [اى] كه گذشت باطناً درباره آنها و آن روز است.
پس بمایصنعون رفتارِ تا آخر اهل مكه است با اسلام پیش از فتح و پس از فتح تا آخر و لباس الجوع و الخوف همین ترس ناگفتنى فتح مكه بود كه مانند قیامت به هم پناه مىبردند و اسلام پیاپى مىآوردند از ترس نه از دل و این ترس براى همیشه موروثى آنها شد و هست تا آنكه اهل یمن بر آنها بتازند و یكسره كار آنها را بسازند و خانه كعبه را هم براندازند بنابر حدیثى كه در جلد چهارم ص…گذشت. و جوع محروم شدن آنها است از غنایم موفور سى سال زمان خلفاء و از نذر و نیازهاى تا قیامت كه به مدینه و به مشاهد ائمه اهل بیت مىرسد و همین است مراد از عذاب آیه
113- و لقد جائهم رسول منهم فكذّبوه فاخذهم العذاب الخوف و الجوع و اسلام الخوف و الحال انهم ظالمون فى حال الاسلام ایضاً.
بر اهل مكه پیمبر مكى آمد تا ننگ سر فرود آوردن به غیر خود نداشته باشند آنها دروغ پنداشتند پس عذاب آنها را گرفت در حال ستمگرى خودشان بر خود، و این پاتخت نشدن مكه با قبله بودنش به موجب این آیهها كه از پیش خبر دادند یكى از معجزات باقیه قرآن است كه اكنون كه (1351) سال است نمایان است، پس مىتوان گفت كه آیه بعد خطاب به اهل مدینه است و حلالاً آن غنائم و نذور وارده تا قیامت است.
114- فكلوا ممّا رزقكم الله حلالاً طیباً و اشكروا نعمة الله و هو رسول مكّى هاجر الیكم و شرّفكم انكنتم ایاه تعبدون.
115- انما حرّم علیكم المیتة والدّم و لحم الخنزیر و ما اهلّ لغیرالله به آنچه وقت ذبحش نام خدا برده نشود فمن اضطرّ بشرط ان یكون غیر باغ و لا عاد احلّ له ما وجد مما ذكر بقدر ضرورته لا اكثر فان الله غفور رحیم.
ناچارى كه گناه سبب ناچارى او نشده باشد بقدر سدّ جوع هر حرامى بر او حلال است نه بیشتر با مراعات اصلح مثلا مردار حلال گوشت را مقدم دارد بر مذبوح حرام گوشت، و اگر سبب ناچارى او گناه بوده مانند سفر ستمگران كه در سفر گرسنه بمانند، گر چه خواهد خورد و باید هم بخورد براى وجوب حفظ زندگى و حرمت خودكشى بانواعه كه این نخوردن هم خودكشى مىشود، اما گناه همین خوردن را خواهد داشت، و این یكى از عجایب احكام اسلام است ولى مطابق عقل است كه هم خوردن واجب است و هم عقاب دارد (اما نام حرام بر آن مباید نهاد) زیرا امتناع به اختیار غیر مأذون فیه است یعنى خود خود را ناچار نمود نه خدا او را، اگر سفر حلال باشد خدا او را ناچار كرده است غرامت را خدا مىكشد، سفر مثال است هر ناچارى مسبّب از گناه یا مسبّب از مباح تا چه رسد به مسبّب از واجب یا مندوب.
116- و لاتقولوا لما تصف السنتكم الكذب هذا حلال و هذا حرام لتفتروا على الله الكذب انّ الّذین یفترون على الله الكذب لایفلحون.
از پیش خود مگوئید این حلال است و آن حرام تا افتراء بر خدا بسته باشید كه رستگار نخواهید شد. از پیش خود را بما تصف یعنى توجد فرموده كه زبان شما ایجاد دروغى را دانسته بكند، اشاره به آنكه دل در هیچ دروغى با زبان همراه نیست و مكذب زبان است و منزه است از این است كه دل جاى خدا است و از همه كس نهان است، اما زبان یعنى اختیار شیطان است.
این آیه از جهتى قول اصالت خطر را قوت مىدهد كه حلال را هم باید خدا معین كند و الا حلال نیست، همانكه حلال نشد قهراً حرام عقلى مىشود نه حرام خدائى یعنى مباید آن را كرد و مباید هم نام حرام به او داد. قول اصالت اباحه كه بیشتر فقهاء بر آنند آنست كه آن را مىتوان كرد بدون نام حلال، مراد از اصالت حكم عقل است در مالانص فیه، باطن امر اصالت خطر است، اما چون عسر و حرج شاید پیدا شود در بعض موارد لذا به ظاهر براى توده باید اصالت اباحه گفته شود تا شرع آسان شود (شرع یعنى حكم عام هر حكم عام باید آسان باشد، آسان دین دنیائى است اما دین حقیقى آخرتى دشوار است بى اجازه خاص خدا دم مباید زد) مباح شرعى نداریم احكام خمسه غلط مشهور است چنانكه در آخر جلد سیم گفته شد. بترسیم از آنكه فتوى به اصالت خطر و اباحه هر دو یا یكى مردّد جزء افتراء على الله باشد و مانع رستگارى گردد، زیرا اگر مدارك لایقه پیدا شود یكى صحیح خواهد بود و دیگرى افتراء، و اگر پیدا نشود هر دو، سختى روز قیامت از این چیزها است پس براى فتوى دهنده امروز قیامت است، آرزو به حال نادانان بىعنوان كه اگر هزار بار گناه به دوش دارند دزد خزانه یا مقصّر سیاسى نیستند، توان گفت كه غرض باطنى این آیه خطاب به مفتیات است و السنه ریاست آنها است.
تصف یعنى تقتضى یا تأمركم ریاست وا مىدارد به این دروغ، زیرا علم به حلال و حرام حق پیمبر است و حق عالم به خواص و طبایع اشیاء كه كدام نافع و كدام مضرّ است و بیان نارستگارى را در آیه بعد فرموده كه لذت كمى از ریاست فتوى مىبرند و درد همیشگى مىكشند.
117- متاع قلیل و لهم عذاب الیم.
آن لذّت بس كه زود فناء مىشود لهم نیست اما درد چون همیشگى است لهم است یعنى لهم متاع یا افتراء متاع است. در نهى خطاب كرد كه حاضرند و در عذاب غایب اشاره به آنكه نافرمانى از حضور مىراند و رجیم دورى شیطان نه تنها در اثر نافرمانى است بلكه نافرمانى عین دورى است، نافرمان خود خود را رجیم نمود نه خدا او را زیرا دورى از خدا تصوّر ندارد، نسبت خدا به فرمانبر و نافرمان برابر است.
118- و على الذین هادوا اشتقاق جعلى است زیرا از غیر مصدر است و جزء فصاحت است اما نه همه جا. تنصرّوا در قرآن نیست عوضش قالوا انا نصارى است و فلسفه آن را كه كس نگفته در جلد چهارم ص 119 گفتم، ترسایان شام را اعراب متنصره مىنامیدند و مال نجران را نصاراى نجران گویا متنصره پستتر است حرّمنا ما قصصنا علیك من قبل و ما ظلمناهم فىالتحریم و لكن كانوا انفسهم یظلمون.
لكن به معنى بل است و از بل فصیحتر است، بر یهود حرام كردیم آنچه را كه در سوره انعام به همین لفظ به تو گفتیم و علىالّذین هادوا حرمنا كل ذى ظفر و ما بى سبب نكردیم تا ستمگر باشیم بلكه خود آنها گناهانى كردند كه عقوبتش حرمت محللّات بر مردم است.
119- ثم ان ربك للّذین عملوا السوء بجهالة بسوئته او بموضوعه این تقیید نیست تا آنكه دانسته بد مىكنند بىپناه باشند بلكه توضیح و اشاره به آنست كه همه گناهان از نادانى سر مىزند و معذورند و سزاوار دلسوزىاند و خدا دلسوز آنها است ثم تابوا من بعد ذلك و اصلحوا ان ربك من بعدها بعد جهالتهم لغفور رحیم.
من بعد اول براى وسعت وقت توبه است تا دم مرگ و اصلحوا مرگ با ایمان است كه نشانه قبولى توبه است. من بعد دوم تفضّل جداگانهاى است كه علاوه بر نادانىِ آنها كه جاى دلسوزى همه است خداى تو هم علیحدّه كرمى خدایانه دارد و خواهد كرد و شاید چیز دستى هم به آنها بدهد چنانكه نیكان رشك بر آنها برند، البته غیر ستم بر مردم مراد است كه پاى غیر خدا در كار نباشد.
120- ان ابراهیم كان امةً قانتاً لله حنیفاً باعتبار اتباعه المتحدة معه اولسعة وجوده و احاطته على جمیع مراتب الأنبیاء غیر محمد و علىّ و لم یك من المشركین بانواعه و قلّ من سلم منها.
121- شاكراً لأنعمه فوق شكر غیره و لذا اجتباه الله و هدیه اوصله الى صراط مستقیم خاص به و هو منفرد به و هذا معنى كونه امة ممتازة.
اگر شاكر حال از مستتر بك باشد بهتر از خبر دوم بودن كان است. قنوت آن زارى است كه نومید شده از همه جا نزد خدا نماید با جهانى نیستى و درماندگى و سرافتادگى، ركعت آخر نماز شب مخصوص به قنوت پهناور سه دامنه است. ما امامیه سلیقه ذلیلانهاى به كار بردهایم در التزام به قنوت در نماز یومیه، گر چه فضولى كردهایم اما زار زدن همه فضولى است، كیست كه فضولى نكرده باشد، بهتر از فضولى فتوى دادن است كه سنّیان مركزى به خون ما فتوى مىدهند و ما را به مسجدها راه نمىدهند.
بعضى امت را از امام گرفتهاند براى وحشت از آنكه یك نفر امت باشد، ولى این علاوه بر (واحد كالالف ) به معنى مؤسّس بودن و اختراع خیر نمودن است. پیمبر ما دو نفر را امت نامید فرمود در محشر صفى جدا براى آنها خواهد بود تا نمایان باشند و مردم آنها را به هم نشان دهند (ابوذر و زید) ابراهیم مخترع مهمانخانه هاى خیراتى بیابانها است كه اكنون (رباط شاه عباسى) مىنامند یعنى بى كرایه است و آموزنده آداب دعا است چنانكه در جلد اول گفتیم ص… و بانى خانه خدا و جارچى حج است و نظافتهاى تن یادگار او است و هفت تكبیر اول نماز و خیلى چیزها تا 24 چیز مىتوان شمرد، نمك را ابراهیم پیدا كرد كه مزید طعم غذا است. در اسپهان و گیلانات نمك را طعام نامند، معنى مهمانى عمومى كردن ابراهیم همین نمك است كه دعا كرد خدایا مردم تا قیامت مهمان من باشند خدا معدن نمك را به او نشان داد كه اعلان كند و در قرآن فرمود لسان صدق له فى الأخرین یعنى نیكنامى همه جایى براى ابراهیم قرار دادیم در آخرین دعاى هفت تكبیر نماز باید على ملة ابراهیم بگوئیم، پیمبر ما فرمود مرا بر همه پیمبران مقدم دارید در صلوات مگر ابراهیم كه بر او پیش از من صلوات فرستید زیرا او خود را از شیعیان على مىداند.
122- و اتیناه فىالدّنیا حسنة عظیمة مخصوصة منها آل ابراهیم و لم نسّم لغیره من قبله و انّه فىالأخرة لمن الصالحین.
تغییر سیاق اشاره به استحقاق ذاتى دارد نه تفضّلى كه در آتینا هست.
123- ثم تعظیم لما بعدها اوحینا الیك و انت متبوع الأنبیاء ان اتبع ملّة ابراهیم حنیفا و ماكان من المشركین.
تكرار نفى شرك از او به این نزدیكى با آنكه به ظاهر مدح بزرگى نیست اشاره به دشوارى خلوّ از شرك است (ما یؤمن اكثرهم بالله الّا و هم مشركون) هر كسى اول مشرك بوده به یكى از انواع شرك و تا آخر هم پاك نخواهد شد مگر ابراهیم كه ما كان نفى سابق است و چنین كسى تا آخر هم پاك است.
حنیفا حال است به جاى دلیل پیرو او باش زیرا او حنیف بود.
ثم براى بزرگى و مهم بودن این وحى است. اى متبوع همه تابع ابراهیم باش كه او آنقدر كار خوب اختراع كرد كه اگر نویسند كتابى شود و ملّت نامیده شود از املاء به معنى نویسانیدن نسبت به محمد دین و به ابراهیم ملّت گفته مىشود، گویند در هر وقت باید كمتر از 14 نفر خدا پرست در زمین نباشد تا به پرتو آنها همه مردم بزیند و روزى خورند مگر ابراهیم كه یكىِ او به جاى 14 نفر است و شاید یك معنى آتیناك سبعاً من المثانى این مانند 14 نفر بودن است یعنى یا محمد ما به تو سوره حمد دادیم كه اگر یك نفر هم در زمین آن را بخواند به پرتو او همه را روزى دهیم.
هفت كلمه در حمد مكرر شده و هفت آیه است به دو عنوان ستودن خدا و دعا، سه اسم براى حمد مىشود (سبع، مثانى، سبعالمثانى).
124- انما جعل السّبت و جب اقامته عیداً على الذین اختلفوا فیه انه الجمعة او السبت او الأحد فعین علیهم و انّ ربك لیحكم بینهم یوم القیمة بما فیما كانوا فیه یختلفون بسبب اختلافهم فیحكم بمعنى یعذّب او یحكم بالذى اختلفوا فیه فما معناه.
وجوب اعمال روز شنبه فعلاً و تركاً بر مختلفین در تعیین آن روز است نه بر همه مردم. غرض از این آیه درست پیدا نیست كه چیست، عید بودن روز شنبه در دین موسى مسلّم است، این آیه ظاهر در آنست كه اختلاف سبب وجوب شده یا تنها بر مختلفین واجب شده بر غیر مختلف واجب نیست، امّا سببیت پیش از وجوب اختلافى نبود تا سبب شود. و امّا تخصیص معلوم نیست كه یهود درباره شنبه دو دسته باشند، و دیگر معنى حكم روز قیامت چه خواهد بود، آنچه مفسّرها گویند حلّ اشكال نمىكند، مگر آنكه اختلاف به معنى تخلّف و مخالفت كردن باشد كه عمل به احكام روز شنبه نكردند. جعل السبت یعنى با آنكه واجب بود آنها اطاعت نكردند و گنهكار شدند در محشر جزاء خواهند دید، اما كسى این را نگفته و اختلاف هم ظاهر در تخلّف نیست مگر آنكه به جاى فیه عنه باشد و نیست.
125- ادع الناس الى سبیل ربك الذى نبینّها فىالقرآن بالحكمة اى بحقالقول و صدق للقول و الموعظة الحسنة قول لین برفقٍ و اِمهالٍ و ان جادلوك و جادلهم بالتى هى احسن من جدالهم ان ربك هو اعلم بمن ضل فىالفطرة عن سبیله و هو اعلم بالمهتدین.
اینجا آیات مكى تمام شد.
126- و ان عاقبتم غرمتم على عقابهم و قدرتم فعاقبوا بمثل ما عوقبتم به و لئن صبرتم لهو خیر للصابرین.
127- و اصبرو ما صبرك الا بالله لفناءِ هویتك فى امرالله و لاتحزن علیهم على الكفار لكفرهم او على جندك المقاتلین لقتلهم و لاتك فى ضیقٍ ممّا یمكرون اذ لایصل مكرهم الیك و لا یؤثِر فیك.
128- ان الله مع الذین اتقوا و الّذین هم محسنون و هم انت و اصحابك. این سه آیه بعد از جنگ احد درباره هفتاد شهید كه آقاى آنها حمزه بود ملقب به سید الشهداء آمد، چونكه ابوسفیان خودش آمد بالاى سر شهداء و حكم داد همه را مثله كردند گوش و بینى بریدند مگر حنظله تازه داماد را كه پدرش از لشگر ابوسفیان بود خواهش نمود، مسلمانان در آن وقت همه فرارى ویلان بودند قادر بر منع از مثله نبودند، بعد هم قسم شدند با هم كه در جنگ دیگر اگر غالب شدند همه را مثله زشتى كنند كه تا آن وقت نشده باشد، حضرت شنید نپسندید و این آیه آمد كه مُثلَه بدتر مكنید و اگر صبر كنید و هیچ مثله نكنید بهتر است، اصحاب پذیرفتند و كسى را در جنگها با آنكه ظفر یافتند مثله نكردند. ابوسفیان بر سر نعش حمزه پس از مثله نیزه بر دهان حمزه كوبید مكرّر و هى گفت (ذق یاها) یكى از خویشانش بر او بانگ زد مكن رسوائى خودت است با مرده سخن گفتن بىخردى است مردم تو را زشت خواهند گفت، ابوسفیان شرمنده شده نیزه را كه گرانبها بود به او بخشید كه او به كسى نگوید، ولى او هم نیزه را گرفت و هم گفت و منتشر شد كه ما هم اكنون مىنویسیم.
اینجا هر دو را عقوبة نامیده زیرا جنگ احد در اثرِ بدر بود كه آنها با كینه ناگفتنى انتقام كشیدند و مطابق شد هفتاد نفر در بدر از آنها كشته شده بود.
اینجا تمام شد حزب 56 كه 39 آیه بود اكنون از قرآن چهارده جزو گذشته.
[1] .بى حقیقت بودن زمان را در ثمرالحیوة از فریده سى تا سى و هفت گفته ام. (كیوان)
[2] .اینجا یكى از جاهایى است كه دشمن عیب لفظى گرفته كه بعداز علیهم منفوقهم زائد خواهد بود و فصاحت را خواهد فرسود و ما لفظ تحت را براى همین افزودیم كه ویرانى از ریشه بود نه از سقف و بهنظر آنها از فوق آمد براى آنكه نمىدانستند كه خدا بنیان مكر آنها را كنده پس آنچه بر دیگران مىخواستند بر سر خودشان آمد از زیر یعنى از اصل مكر كه خدا بر هم زده، و آنها پنداشتند كه بنیان مكرشان درست بوده به هم نخورده و این بلا از بالا بر سرشان آمده، یعنى از جاى دیگر نه از مكر خودشان، پس حاجت به اجوبه مفسرها نخواهد افتاد فصاحت محفوظ است. (كیوان)
آیت الله عباس کیوان قزوینی
تفسیر کیوان جلد ششم