Info@razdar.com
شماره مقاله719
مانيه تيزم (Magnetisme) يا نيروى مغناطيسى عبارت از نفوذ دادن نيروى يك شخص با حركات خاص دست و چشم در شخص ديگر است اين نيرو را مغناطيس حيوانى هم مىگويند. مسمر پزشك آلمانى متولد ايزنانگ پايه گذار نظريه مغناطيس حيوانى به نام مسمريسم كه در زمان لوئى 16 در فرانسه معالجه بيماران به وسيله مغناطيس حيوانى را ابداع كرد.
مسمر در سال 1775 هنگامى كه در وين كارهاى تحقيقاتى مىكرد يك رساله توضيحى انتشار داده و از آكادمىهاى اروپا خواست كه تئورى بالنسبه اصولى او را مورد توجه و دقت قرار دهند. تئورى كه وى ارائه مىداد با اصل نيروى جاذبه عمومى نيوتون كه مدتها به صورت يك واقعه مسلم شناخته شده بود انطباق داشت.
اين نظريه مسمر كه دو قرن بعد از نظريه (وجود سياله فراگير عالم) اعلام مىشد بدين شرح بود كه سياله مزبور روى بدن انسانها اثراتى مشابه آهنربا را داشته و به واسطه پديدههاى خاص جالب توجهى كه به وجود مىآورد نام آن را مغناطيس حيوانى مىگذاريم.
به عبارت ديگر مسمر معتقد بود كه چون جسم انسان در اعصاب خود داراى يك سياله مغناطيسى (الكترومانيه تيك) مىباشد بنابر اين با اثر گذارى روى اين سياله مىتوان بيمارىهاى عصبى و جسمى را درمان نمود.
هيپنوتيزم يا ايجاد خواب مصنوعى را نبايستى با مانيه تيزم اشتباه كرد. مغناطيس حيوانى يا مانيه تيزم آن است كه يك نفر بتواند با حركاتى كه گذر يا پاس ناميده مىشود ديگرى را به خواب مصنوعى برده و تحت اراده خود بگيرد. اما هيپنوتيزم مجموعه پديدههايى است كه در خواب مصنوعى از شخص خواب رفته ظاهر مىشود.
به هر حال فرضيه مغناطيس حيوانى تا پايان قرن 18 و اوائل قرن 19 به عنوان تنها توضيح و تعبير پديدههاى غير عادى و عامل اصلى اين پديدهها شناخته شده بود. بالاخره وجود مجموعه اعمال و حركات مربوط به مانيه تيزم و توجه به آنها به تدريج موجب رويدادها و مسائل مربوط به ارتباط با ارواح گرديد.
كنگره بين المللى روح شناسان در سال 1900 تأييد كردند كه جسم انسان داراى دو نوع نيرو مىباشد، يكى نيروى مغناطيسى (مانيه تيك) كه تابع قوانين فيزيكى بوده و داراى دو قطب مثبت و منفى يا جاذبه و دافعه مىباشد. ديگرى نيروى تأثير داروها است كه در شرايط خاصى بيمارىها را درمان مىكند ولى هنوز دانش، موفق به شناخت كامل نوع مداخله داروها در درمان بيمارىها نشده است.
كنگره مزبور هم چنين اعلام كرد كه:
1 – مانيه تيزم يك عامل فيزيكى بوده و تابع همان قوانينى است كه بر حرارت، نور و الكتريسته حاكم مىباشد.
2 – مانيه تيزم انسانى (مغناطيس انسانى) به طور قطع داراى خواص درمانى است كه از قرنها قبل مورد تأييد بوده و اجراى آن براى درمان بيمارىها هيچ گونه خطرى ندارد.
3 – مانيه تيزم را نبايستى با هيپنوتيزم (خواب مصنوعى) اشتباه نمود، زيرا اساساً دو مسئله متفاوت مىباشند.
«نقل از كتاب جاودانگى حيات اثر ژاك لانتيه».
[نگارنده عقيده دارد كه مانيه تيزم و هيپنوتيزم در قرون گذشته جزو علوم غريبه بوده و در عصر حاضر نيز عموميت نداشته، لذا توان گفت كه امروزه نيز جزو علوم خفيه مىباشند: چ]
کتاب اسپری تیسم
نورالدین چهاردهی