Info@razdar.com
مقاله شماره 90
اخیراً كتابى تحت عنوان «اهل هوا» منتشر گردیده كه به زعم این ناچیز ، نویسنده كتاب كوشش بسیار برده و رنج فراوان براى تهیه مطالب اثر تحقیقى خود تحمل نموده است .
خواننده را به خواندن این كتاب توصیه مىكند و آنچه از نظر خوانندگان پژوهشگر مى گذراند مطالبى است كه به رأى العین مشاهده كرده و چون به مباحث روحى ارتباط مستقیم دارد در این كتاب نقل مى گردد .
زارىها كه آنان را اهل هوا گویند در بنادر خلیج فارس و دریاى عمان زندگى مى كنند و مشهور است كه به وسیله ناوى هاى (سربازان دریائى) پرتغالى از افریقا و دیگر نقاط به بندر بوشهر و لنگه آمدهاند و بتدریج تعداد نفرات آنها افزون گردیده است .
آداب و عقايد زارى ها
زارىها لااقل هر پانزده روز یك بار زن و مرد و پیر و جوان تحت نظر یك استاد در وسط نخیلات (باغ خرما) اجتماعى تشكیل مى دهند .مرشد را اگر مرد باشد بابا و اگر بانوئى باشد ماما گویند .اطفال خردسال در این اجتماع شركت نمى كنند .
زارىها با هیچ دسته و جمعیت سیاسى و مذهبى تماسى ندارند و اغلب عامى و زارع یا كارگر مى باشند و به طور كلى طبقات پائین اجتماع را تشكیل مى دهند .
اكثریت افراد زارى از طریق والدین خود به توارث زارى شده اند !و اگر كسى به دلخواه خود لااقل سه بار در جلسات شركت جوید ،دیگر قادر نیست كه ترك مراوده با زارى ها نماید !
اهل هوا گویند هر كس كه در این جلسات شركت جوید با اجنه و ارواح بستگان خویش كه فوت كرده اند تماس گرفته و به نیات خود نائل آید !و گویند هر زارى همزاد یكى از ارواح گذشته خود یا یكى از اجنه مىباشد و آن همزاد مراقب او است !!(معلوم مى شود ارواح در عالم برزخ بیكار مى باشند !و كارى جز مراقبت حضرات ندارند !).
جلسات در باغات خارج از شهر یا در شب یا زمانى كه تاریكى حكمفرما مى گردد ،بابا یا ماما با گیسوان فرو هشته و قیافه مهیب ظاهر مى گردند .حضور تماشاچى بلامانع است .
در وسط باغ محوطه وسیعى را براى این كار انتخاب مى كنند و اطاقى به طول یك متر و نیم و به عرض هفتاد و پنج سانت با چوب یا نى ساخته و زنان و مردان بدون حجاب در وسط میدان آمده ،یك تن نى نوازد البته با نواى حزن انگیز و همگان به سماع پرداخته و پس از چند دقیقه بابا یا ماما از اطاقك چوبى خارج گشته و در جلسه شركت مى كند .
هر زارى یا به پاى راست یا به پاى چپ تكیه كرده و كمكم تحت تأثیر نواى نى و محیط ساكت و خاموش و سایه كمرنگ درختان قرار گرفته ،سر را خم كرده و چشمان نیمه باز و دهان بسته مانند زمزمه زردشتیان ،زمزمه كنند كه كلمات مفهوم نمى گردد !
این سماع قرب یك ساعت و گاهى دو ساعت به طول مىانجامد و اغلب كف بر دهان آورده و نقش زمین مىگردند و بعضى را به اشاره بابا به اطاق وى مى برند (و مخالفین نسبتهاى ناروا به بابا مى دهند) و پس از مدتى به حال طبیعى بر مى گردد .
اگر زارى ها در ماه یك یا دو بار در جلسات خود شركت نجویند ،بیمار مى گردند (زیرا به این ورزش و ریاضت معتاد مى شوند !) .
مداواى هر مرد یا هر زن بر عهده بابا یا ماما است و گاهى بعضى افراد نذرى كرده به مرشد مى پردازند .بعضى از زارى ها مدعى هستند كه در كیفیت سماع ، اشباح اجنه و ارواح را مشاهده مى كنند !
حال زارى در سماع شبیه تشنج یك بیمار هیسترى یا بیمارى حاد صرع مى باشد .
زارى ها براى بابا و ماما احترامى خاص و معنویتى قائلند .شركت در اینگونه مجالس موجب اعتیاد مىگردد و بعضى كه از شركت در سماع خوددارى كنند ، تمام بدن آنها كوفته مى شود و درد مى كند و تا در آن اجتماع شركت نكنند روز به روز بر كسالت آنها افزوده گشته تا به مرگ مى انجامد .
این ناچیز زارى هائى دیدم كه ادعا داشتند اجنه را در لباسهاى مختلف مى مى بینند و با آنان صحبت مى كنند !و یكى از سلاطین اجنه را ملك عبدالرحمن مى دانستند !
و براى هر زارى یك همزاد جن قائل بودند و گاهى بعضى از اخبار آینده را از همزاد خود مى پرسند و زمانى تقاضاى انجام كارى را از همزاد خود مى نمایند ،كه اگر قول دهند آن نیت جامه عمل مى پوشد !
اخیراً دریافتم كه تنى چند از مدعیان ارتباط با اجنه ،مدعى قطبیت شده و مریدانى گرد آنها جمع گردیدهاند كه از ذكر نام آنان خوددارى مى نمایم .
آرى این گفته كه دنیا جنگل مولا است صدق مى كند و اعمال غیر عادى بابا یا ماماى زارى در اثر القاء و تلقین شدید بوده و اعتقاد راسخى كه مریدان به كردار بابا دارند گاهى موجب ظهور امور غریبه مى شود .
نواى نى و محیط ساكت و آرام و تاریك نیز بى اثر نبوده و از طرفى حركات شدید سر مانند درویشان قادرى ،مثمر مىباشد و اگر اینگونه افراد عامى جاهل را به دانش سوق دهند دیگر مجالى براى ریاست بابا یا ماما باقى نمانده و نخواهند توانست دسترنج دیگران را به یغما برند .
چقدر پسندیده است كه عقل را فرا راه قرار داده و از این دامها برهیم .
کتاب سلسله های صوفیه
اثر نورالدین چهاردهی