Info@razdar.com
شماره مقاله622
منشاء نقص علم
پس همۀ نقص و عيب هر كار و علم ناشى از يكى از سه چيز است :
والّا چرا در قوانين مجعولۀ طبيعت و جريان امور اصليه هيچ اختلاف و سهو و نسيان رو نمىدهد ،از درخت بادام هرگز هلو و ليمو به دست نمىآيد و گرگ گوسفند نمىزايد و چهار فصل عوض نمىشود ،ثابت سيّار و به عكس نمىشود ،نسر واقع و كفّ الخضيب و بنات النّعش بدل به نسر طائر و پروين و مجرّه نمىشوند .
و اختلافات منتظمۀ اضداد و انواع هرگز از انتظام نمىافتند كه همين حفظ انتظام اختلاف، معنى بىاختلافى است ،بلكه لازمۀ تفاوت درجات تركيب است و جزء تعدّد مراتب وجود است در سايۀ وحدت حقيقت. پس اينها از موضوع اختلاف حيرتآور كه مبحث ما است خارجند .
اما كارهاى اختيارى بشر چه علم چه صنعت ،چه عادات چه سياسات ، چه انفرادى چه اجتماعى ،چه زشت چه زيبا ،پر از اختلافات شديدۀ غير محصورۀ غير منتظمه است ، و نه قياسپذير است نه علاجپذير و روزافزون خطرناك است كه هر دم توليد دشمنى راحت برانداز و هر قرنى توليد جنگهاى ريشه كن مىكند.
جنگهاى صليبى دو قرن عمر كرد و آخر صلح نشد مانند مرض جوع كه از پر خوردن خسته مىشود و سير نمىشود .و آيندۀ نزديك دنيا هم آبستن به جنگهاى زندگى شكن بىپايان است ،خدا به خير بگذراند كه دانشمند نميرد گرچه مرگ براى دانشمند خوشتر از زندگى است ،اما واى به حال جهانِ بىدانشمند .
مثلاً استخوان غير رگ و پى بودن و گياه نخوردن درنده و گوشت نخوردن چرنده ،اختلاف نيست بلكه لازمۀ تعدّد صور نوعيّۀ موادّ طبيعيّه است .
اما اختلاف در اينكه سل و يرقان و سفليس علاج پذيرند در درجۀ اوّل يا نه خرد را متحيّر دارد .
و در اديان ، غسالۀ اول پاك است يا نجس عقل و دين را با هم متحيّر دارد . زيرا اگر نجس باشد پس پاك شدن محال است و اگر پاك باشد كماهوالحق پس مشهور (اكثريّت) چه مىگويد و اصطلاح غسالۀ مزيلۀ و مطهّره از كجا بر مىخيزد .